Companiile din România pot înregistra pierderi semnificative din cauza fraudelor comise de diverse persoane sau grupări infracționale specializate, indiferent de industria din care fac parte. Marius Porceanu, fondator și CEO al SPIA - Secret Private Investigations Agency, agenție de investigații specializată pe mediul corporate, explică, în cadrul unui interviu acordat publicației wall-street.ro, care sunt cele mai expuse sectoare din România la fraudă și pagubele pe care astfel de acțiuni le provoacă.

Reprezentantul SPIA consideră că un top al celor mai expuse companii la fraudare, în România, ar fi condus de către cele care provin din zona asigurărilor, energie, comerț și banking. Cea mai amplă investigație derulată de către organizația pe care o reprezintă a fost în sectorul energetic și s-a întins pe mai bine de doi ani.

”În majoritatea cazurilor, rețeaua infracțională creată cu scopul de a frauda compania, implică atât persoane din afara companiei, cât și angajați care se regăsesc în toate palierele organigramei, membri ai diverselor departamente, de la simpli angajați până la top management”, explică Marius Porceanu.

Pagubele descoperite de specialiștii în urma investigațiilor

Prejudiciile care apar în urma unei acțiuni de fraudare nu sunt doar cele de ordin material, ci trebuie luate în considerare și cele operaționale, intelectuale sau reputaționale. Obiectivul investigațiilor derulate de SPIA nu s-a concentrat întotdeauna doar pe dovedirea unui prejudiciu material, fie el deja existent sau potențial.

Retail jobs

”În toate contractele în care ne-am angajat, obiectivul setat împreună cu beneficiarul a fost clarificarea și documentarea unei probleme de interes pentru acesta. În plus, prejudiciul material recuperat depinde și de finalitatea demersului investigativ. Știm, însă, că valoarea prejudiciului generat de către persoanele sau grupurile de persoane pe care le-am avut în consemn, au atins, nu de puține ori, valoarea de 2 milioane de euro. Cel mai de jos prag al prejudiciului dovedit a fost de 100.000 de euro”, explică Marius Porceanu.

În majoritatea cazurilor, fraudele investigate de către SPIA erau realizate cu ajutorul unor actuali sau foști angajați, aceștia profitând de faptul că știau vulnerabilitățile companiei.

Fraudele sunt mai complexe de la an la an și țintesc cu precădere industriile bogate

Metodele de fraudare, tehnicile de investigație și prejudiciile cauzate de fraudă diferă de la industrie la industrie, în funcție de specificul fiecăreia, însă nu semnificativ. Criminalitatea se manifestă în toate sectoarele economice, cele mai fraudate industrii fiind, deloc surprinzător, cele mai bogate.

Citeste si:
Retrospectiva FRAUDEI în 2021 și proiecții pentru 2022
Retrospectiva FRAUDEI în 2021...

”Cel mai mare prejudiciu descoperit și probat în urma unei investigații ce a durat 2 ani a fost de peste 2 milioane de euro. Compania fraudată activa în sectorul energetic”, povestește fondatorul SPIA, care adaugă faptul că, în ultimii ani, tentativele de fraudare cu care companiile se confruntă sunt din ce în ce mai complexe și mai dificil de identificat și dovedit.

Această evoluție are loc deoarece marile grupări de crimă organizată s-au adaptat mult mai rapid decât ar fi fost de așteptat la noua paradigmă de securitate, ce presupune, pe de-o parte, cooperarea instituțiilor statului cu agențiile de investigații private și, pe de altă parte, înființarea unor departamente interne antifrauda.

”Inițial, corporațiile s-au bazat pe noul mod de organizare și au întârziat să aibă o reacție concretă. Asta a permis grupurilor infracționale să obțină acces și informații concrete despre măsurile de protecție luate contra lor și să-și ia alături persoane specializate în depășirea obstacolelor ce aveau ca obiectiv fix împiedicarea fraudării. Pentru noi, asta a dus la mărirea gradului de dificultate în investigarea și documentarea fiecărei spețe”, precizează Marius Porceanu.

Citeste si:
10 întrebări și răspunsuri despre activitatea unui investigator privat
10 întrebări și răspunsuri...

Pandemia de COVID-19 împinge organizațiile criminale mai mult către fraudă online

Specialiștii în investigații se așteaptă ca noul context creat de criza economică și de cea sanitară ca urmare a pandemiei de COVID-19 să accelereze transferul infracționalității din mediul offline în mediul online și va extinde sfera companiilor care sunt expuse riscurilor.

“În majoritatea cazurilor, fraudele pe care noi le-am investigat au fost realizate cu ajutorul unor actuali sau foști angajați. Aceștia au avantajul de a cunoaște foarte bine compania, particularitățile și, mai ales, vulnerabilitățile acesteia”, mai spune reprezentantul SPIA.

Piața investigațiilor private din România este considerată o piață tânără, a cărei cifră de afaceri cumulată a ajuns anul trecut la 10 milioane de euro. 90% din această valoare a fost realizată de primele 10 agenții de investigații private din cele peste 650 licențiate în domeniu. Piața este dominată valoric de serviciile destinate companiilor, deși agențiile care oferă servicii persoanelor fizice reprezintă mai mult de 80%.

Deși legislația românească a reglementat exercitarea profesiei de investigator privat în 2003, atunci când a fost adoptată Legea nr. 329, serviciile dedicate companiilor au început să se dezvolte serios abia după 2010, când în economia românească și-au făcut intrarea investitorii străini - multinaționale sau fonduri de investiții care au făcut achiziții în domenii strategice.

Într-un top al celor mai avansate state în ceea ce privește utilizarea serviciilor specializate de investigații private se numără Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Spania. Spre deosebire de țara noastră, în Europa Occidentală, piața investigatiilor private are o tradiție veche de zeci de ani, cu organizații și asociații de profil bine închegate, cu școli, cursuri și specializări de profil.

Citeste si:
Frauda internă în sistemul bancar: cum se păzește o bancă de riscuri
Frauda internă în sistemul...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri