Contractul pentru cumpărarea de către Romgaz a acțiunilor Exxon la permietrul Neptun Deep din Marea Neagră a fost semnat. Astfel, producătorul român va prelua 50% din acțiuni, restul de 50% fiind ale OMV Petrom. Este cea mai importantă tranzacție din sectorul energetic făcută în ultimii 30 de ani.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, scrie Agerpres.

"Semnarea contractului de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise de EMEPRL care deţine 50% din perimetrul Neptun Deep reprezintă o etapă istorică în transformarea şi dezvoltarea corporativă a companiei. În procesul de achiziţie a acţiunilor EMEPRL, Romgaz a beneficiat de servicii de consultanţă oferite de profesionişti în domeniu. Împreună cu aceştia, am reuşit, astfel, să semnăm cea mai importantă tranzacţie din sectorul energetic din ultimii 30 de ani. Finalizarea tranzacţiei va asigura premisele creşterii substanţiale a producţiei de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operaţiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep", a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Citește și: Ce se va întâmpla cu gazele din Marea Neagră dacă Rusia anexează Insula Șerpilor

Potrivit unui comunicat al Romgaz, remis miercuri AGERPRES, Dentons şi Suciu Popa şi Asociaţii au asistat compania pe partea juridică a tranzacţiei, realizând printre altele un amplu exerciţiu de due-diligence juridic cu privire la societatea ţintă şi activele acesteia şi au asigurat consultanţă juridică pe întreaga durata a negocierii contractului de vânzare - cumpărare.

Deloitte România a oferit servicii de evaluare a participaţiei EMEPRL, due-diligence fiscal şi financiar şi asistenţă fiscală în raport cu tranzacţia.

Reprezentanţii Deloitte România au subliniat că această tranzacţie este o premieră pentru ţara noastră, prin structura şi magnitudinea sa, precum şi prin potenţialul pe care îl are de a schimba viitorul producţiei de gaze naturale din România, şi poate chiar din regiune, iar contextul actual, în care materiile prime sunt mai importante decât oricând, îi sporeşte importanţa.

Preţul de achiziţie ce va fi achitat de Romgaz: 1,06 miliarde de dolari

Contractul de vânzare cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie ce va fi achitat de Romgaz se ridică la 1,06 miliarde de dolari, putând fi
ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Citește și: Șeful OMV: Producția de gaze în Marea Neagră poate începe cel mai devreme peste 5 ani. Ce termen dă ministrul Energiei

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat contractul de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) EMEPRL care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri