Va fi afectată viitoarea exploatare de gaze din perimetrul Neptun Deep dacă Insula Șerpilor devine ”pământ rusesc”? Ministrul Energiei a dat un răspuns.

O posibilă anexare a insulei Șerpilor de către Rusia poate redeschide diferendul privind acest teritoriu, pe care Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga îl încheiase în 2009. La acel moment, CIJ a acordat țării noastre aproape 80% din zona de platou continental şi zonă economică exclusivă disputată cu Ucraina.

Dar Kremlinul nu recunoaște deciziile acestei Curții. Așa că, automat, nu va recunoaște nici linia de delimitare în Marea Neagră stabilită de CIJ, ceea ce înseamnă că un diferend pe acest subiect va fi inevitabil. Miza o constituie resursele, evaluate la 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și 12 milioane de tone de petrol.

Sursa hărții: Ministerul Afacerilor Externe

Perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câștigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina. Este în apele teritoriale românești încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianței Nord-Atlantice”, a scris Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe Facebook.

Cu acest prilej, oficialul a anunțat și că în zilele următoare se va semna contractul dintre Romgaz și Exxon, pentru preluarea participației americane de 50% în perimetrul Neptun Deep. Restul de 50% este deținut de OMV Petrom.

Insula Șerpilor a ajuns sub control rusesc la începutul invadării Ucrainei, după un incident rămas celebru pentru replica grănicerilor. În ultimele zile, ea ar fi fost însă bombardată de ucraineni.

”Să nu dea Domnul ca rușii să reușească să-i învingă pe ucraineni, fiindcă ceea ce s-a întâmplat cu vecinătatea româno-sovietică o să ni se pară o perioadă de prietenie și iubire reciprocă între popoare față de ceea ce ne pregătesc rușii. Acest lucru s-a văzut foarte clar din ocuparea Insulei Șerpilor în primele ore ale războiului. Această ocupare nu ține atât de proiecția tactică a războiului, cât de strategia politică a acestuia”, afirma recent, într-un interviu wall-street.ro, Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

Sursa foto: VODIANYI VOLODYMYR / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri