Kingdom Holding, cea mai mare companie privată din Arabia Saudită, controlată de un nepot al întemeietorului acestei țări, a investit masiv în sectorul energetic din Rusia chiar și după invadarea Ucrainei.

Potrivit Financial Times, compania prințului Al-Walid bin Talal a investit în februarie-martie aproximativ jumătate de miliard de dolari în Rusia. Din acest total, 364 de milioane au mers la Gazprom – cu doar două zile înainte de invadarea Ucrainei. Sume mai mici au fost investite în Lukoil și Rosneft.

Kingdom Holding deține pachete importante de acțiuni la Twitter, Uber, Alibaba, Citigroup, Four Seasons sau Accor. Prințul Al-Walid bin Talal, un nepot al fondatorului Arabiei Saudite și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, controlează compania. El deținea 95% din acțiuni, însă în 2017 a fost arestat, împreună cu alți magnați saudiți, într-o ”operațiune anti-corupție” a autorităților de la Riad, determinată, cel mai probabil, de dorința prințului moștenitor Mohammad bin Salman de a-și consolida puterea eliminând potențialii rivali.

Eliberarea lui Al-Walid ar fi fost condiționată de cedarea a 16,8% din acțiuni către statul saudit. Astfel, guvernul a ajuns să aibă un cuvânt important de spus în deciziile de investiții ale Kingdom Holding, inclusiv cele privind Rusia, scrie FT.

De ce sunt interesați saudiții de petrolul rusesc

Arabia Saudită și-a dublat importurile de petrol și produse petroliere rusești în al doilea trimestru al anului, deși este cel mai mare exportator de țiței. Motivul: prețurile extrem de mici oferite de Kremlin, în contextul sancțiunilor occidentale. Riadul preferă să importe petrol rusesc ieftin ca să poată să exporte scump propriul său petrol, în loc să îl consume. Ca urmare, investițiile în sectorul energetic rusesc sunt importante pentru saudiți, care din 2016 au o alianță strategică cu Moscova privind producția de petrol.

Statele Unite nu pot pune presiune asupra Riadului în această privință, deoarece interesul Occidentului este ca Arabia Saudită să crească producția și exporturile de țiței pentru a stopa creșterea prețurilor. În plus, analiștii susțin că OPEC nu are momentan capacitatea de a înlocui reducerea exporturilor de țiței rusesc.

Sursa foto: Flickr/Paul Kagame

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri