[GALERIE FOTO] Afaceri de succes: Cofetăria Zmeur – Povestea celor doi jurnaliști care au învățat să creeze deserturi în Anglia și Norvegia

Sursǎ foto: Cofetaria Zmeur

Gallery Vezi Galeria (16)

[GALERIE FOTO] Afaceri de succes: Cofetăria Zmeur – Povestea celor doi jurnaliști care au învățat să creeze deserturi în Anglia și Norvegia

Cuprins Articol:

Au studiat jurnalism și relații publice în România, dar au învățat să creeze deserturi și să gătească în străinătate. Ei sunt Cristina Mehedințeanu și Nicolae Grigore, cei doi cofetari care au pus bazele Zmeur – o cofetărie artizanală modernă, minimalistă și, după cum chiar ei o descriu, ”mai puțin dulce”. Citiți în continuare povestea acestora și detalii despre cât costă deschiderea unei cofetării artizanale și ce presupune întregul proces.

Înainte ca cei doi să își deschidă afacerea din România, Cristina Mehedințean s-a format la Ottolenghi în Londra, la Harrods și la Cakes and Bubbles by Chef Abert Adria ca și cofetar.

Nicolae Grigore a lucrat mai mult timp în Norvegia, la Grand Hotel Oslo by Scandic, la Moxy Oslo X - parte din grupul Marriot şi la Gard Taste Scandinavian Oslo, restaurant cu specific scandinav, unde era cofetar.

Cinci sfaturi pentru cei care vor să deschidă o cofetărie

  • Cel mai important: să aibă un budget bine pus la punct.
  • Să nu se bazeze pe business și pe încasările de acolo pentru a avea bani de cheltuială, într-o primă fază.
  • Să aibă un meniu clar stabilit de la început.
  • Multă promovare și investiții mari în promovarea. Aceasta poate face o diferență semnificativă la capitolul vânzări.
  • Să fie pregătiți de multă muncă.

”Am lucrat 8 ani de zile in diverse bucătarii si cofetării din Romania, precum și din Anglia și Norvegia înainte de acest pas. Aveam multa experiență în a organiza un laborator, știam ce presupune munca de producție, știam să facem rețete, aveam un gust format si cunoșteam multe despre prăjituri și mâncare. Ne formaserăm ca bucătari și cofetari și ne doream sa creăm un loc nou pe piață cu produsele noastre unice și originale”, menționează Cristina Mehedințean (foto).

Cum a început Cofetăria Zmeur

Cofetăria Zmeur a fost deschisă în 2022, un an în care restricțiile post-pandemie COVID-19 începeau să fie relaxate semnificativ, dar și în contextul în care comenzile online explodaseră comparativ cu 2019.

De altfel, Zmeur lucrează doar pe bază de comenzi și nu face stocuri de prăjituri precum o cofetărie tradițională. Promovarea este făcute aproape exclusiv pe propriul website și pe social media.

”Avem propriul laborator și pregătim totul de la zero, cu ingrediente naturale și de calitate (frișcă naturala și ciocolata belgiana) și cu mai puțin zahăr, asta fiind alegerea noastră. Toate produsele le realizăm la comanda, adică sunt proaspete de fiecare data și sunt realizate special pentru client. Doar la comandă mai înseamnă și că nu ținem stoc, nu avem produse disponibile pe loc și nu deținem un magazin cu vânzare directă”, explică Nicolae Grigore (foto), care adaugă faptul că piața este mult mai deschisă în prezent față de astfel de business-uri, comparativ cu situația de acum 11 ani.

Torturile sunt piatra de temelie a cofetăriei, însă cei doi cofetari oferă și alte opțiuni dulci, precum prăjiturile, pentru alte evenimente: candy bar-uri pentru nunti, botezuri și evenimente corporate.

În următorii ani cei doi fondatori ai Cofetăriei Zmeur vor să deschidă un laborator mai mare, care să poată produce mai mult și vizează extinderea spațiului de lucru.

”Pe viitor, ne dorim și un spațiu cu desfacere, o cofetărie cu mese, terasă, cafea... ca la carte”, spun cei doi cofetari.

Cât costă deschiderea unei cofetării artizanale

Investiția inițială pentru deschiderea Cofetăriei Zmeur a fost de aproximativ 40.000 de euro. Cea mai mare parte a costurilor a fost generată de dotarea laboratorului cu utilaje și amenajarea spațiului de lucru.

Cei doi spun că timpul necesar recuperării investiției poate varia extrem de mult în funcție de planurile celor care înființează cofetăria. Mai exact, dacă nu se fac investiții ulterioare în dezvoltarea afacerii, investiția poate să fie recuperată în câțiva ani. În schimb, dacă se investește pentru extinderea cofetăriei/a laboratorului, recuperarea investiției durează mai mult.

”Recuperarea investiției depinde de cum este gestionat business-ul și câtă vanzare face, ce cheltuieli lunare sunt, dar și de situații imprevizibile. Noi nu ne-am propus să ne recuperăm imediat bani pentru ca odată ce ai început un business, trebuie să continui să cheltui ca sa crești și să te dezvolți. O mare parte din veniturile Cofetăriei Zmeur au fost reinvestite în business”, spune Nicolae Grigore.

Cât durează deschiderea unei cofetării și cât de mare este birocrația

În cazul Cofetăriei Zmeur, deschiderea locației a durat aproximativ șase luni.

”De la închiriat un spațiu, la curățat acel spațiu, instalat chiuvete, mutat mobilă și adus frigidere, toate actele. Durează destul de mult, dar, desigur depinde specificul locației deschise. Noi am știut de la început că vom face ceva mai mic și ne-am propus să creștem ulterior, nu am comandat utilaje speciale sau ceva ‘pe comandă’, deci a fost ușor. Cel mai mult am așteptat după cuptor, să ne vină din Italia. A fost ceva neprevăzut. Dacă știam, începeam cu asta prima dată. Am demarat totul vara când se lucrează foarte încet și greoi, fiind o perioadă dominată de concedii”, povestește Cristina Mehedințean.

Ea le recomandă celor care vor să își deschidă o cofetărie să se înarmeze cu multă răbdare, în special atunci când vine vorba de întocmirea actelor necesare.

”Este nevoie de foarte multe documente, care sunt verificate iar și iar și procesul este anevoios. Dacă lipsește ceva, durează până când se face rost de o hârtie, timp în care pot expira alte documente deja atașate, care trebuie emise din nou. Totul costă timp și bani, este nevoie de multă răbdare”, subliniază Cristina.

Personalizate pentru tine