Romania nu se afla in situatia dificila a Greciei, deoarece Guvernul a decis actiuni economice si sociale "mult mai grele", iar Banca Nationala a Romaniei a luat masuri pentru protejarea cetatenilor romani care sunt clienti ai bancilor cu capital elen din tara, a declarat vineri premierul Emil Boc.

"Am vazut ca Banca Nationala stie ce are de facut pentru a preveni un impact negativ, iar ca tara am reusit macar sa ne ferim de asemenea situatii negative, asa cum din nefericire sunt in Grecia, dar am fost nevoiti sa luam masuri mai grele", a afirmat Boc, potrivit Mediafax.

El a aratat ca BNR a luat masuri si pentru protejarea cetatenilor romani care sunt clienti ai bancilor cu capital elen, aflate in Romania, si pentru a preveni "orice incident".

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat joi ca banca centrala a luat masuri preventive, de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare.

El a aratat ca BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, "intr-un dozaj adecvat" in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti