Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice, scrie Mediafax. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare este preconizata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +23%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din ianuarie 2013, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -28%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -24%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -29%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +8%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -10%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -9%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +28%).

In servicii cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -10%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +15%).