Hidroelectrica a fost si este in continuare unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata energiei din Romania. Timp de 50 de ani, compania a fost reper pentru modernizarea Romaniei. Finantata de stat in comunism, Hidroelectrica a fost cheia industriei energetice si un pilon al investitiilor conexe – irigatii, constructii hidrotehnice, amenajari ale unor bazine hidrografice.
Dupa Revolutia din 1989, dupa mai multe transformari ale Sistemului Energetic National, Hidroelectrica a devenit societate pe actiuni. Nevoia de perfomanta in sistem capitalist s-a suprapus pe o schema de functionare invechita. Peste acestea, au intervenit interesele politice, care au facut ca posturile de conducere din companie sa fie incredintate unor persoane sustinute (doar) politic. Influenta politica s-a suprapus, la randul ei, cu interesele economice ale clientilor politici. Si nu numai...

Presupunem ca nimeni nu a vrut sa omoare gaina care facea oua de aur, astfel incat guvernarile succesive din Romania au permis companiei sa se dezvolte. Unele hidrocentrale au fost retehnologizate, automatizarea a patruns in zona serviciilor de sistem, iar astazi, in caz de dezechilibre, Hidroelectrica este singura entitate capabila sa acopere, in doar doua minute, necesarul de energie al tarii.

Cu toate acestea, colosul avea picioare de lut… In vara lui 2012, Hidroelectrica a intrat in insolventa. Cum a ajuns sa fie ingenunchiata cea mai mare companie de producere a energiei? Cifrele aratau ca Hidroelectrica se indreapta spre colaps. Contractele paguboase cu “baietii destepti”, cumpararea – pentru revanzare - de energie termo, mult mai scumpa, sute de obiective de investitii deschise fara finantare adecvata, precum si o politica de personal supradimensionata au dus Hidroelectrica in prapastie. Minusul depasea un milliard de euro.

Solutie radicala si, in general asociata cu falimentul, insolventa s-a dovedit, in acest caz, o formula de reorganizare si eficientizare a companiei. Conform administratorului judiciar, avocatul Remus Borza, procedura insolventei se apropie de final. Curatata de capuse, reasezata intr-o schema de functionare bazata pe eficienta, Hidroelectrica face astazi pionierat si in selectia echipei de management. Cum una dintre cauzele insolventei a fost managementul deficitar, administratorul judiciar a decis ca toate nivelurile de top si middle management trebuie regandite pe principii solide de guvernanta corporatista si scoase la concurs.


“Este pentru prima data in istoria companiilor romanesti, fie cu capital de stat sau privat, cand se organizeaza un proces de selectie de asemenea anvergura. Indiscutabil, managementul defectuos a contribuit la colapsul companiei. Am preluat Hidroelectrica cu datorii de un miliard de euro, decapitalizata de “baieti destepti” si capusata de 500 de contracte impovaratoare. Prin implementarea, intr-un timp foarte scurt, a unor masuri de eficientizare, am reusit sa obtinem, in ultimele patru luni, un profit de 43 de milioane de euro. Daca un avocat a reusit, cu atat mai mult vor reusi 67 de profesionisti angajati exclusiv pe competente profesionale si capabilitati manageriale”, este convingerea lui Remus Borza, administratorul judiciar.

Companiile aflate in proprietatea statului nu sunt in general asimilate cu mediul de lucru competitiv sau cu competenta manageriala, chiar daca sunt de importanta strategica. Cel mai frecvent, managementul si mediul de lucru in companiile aflate majoritar in proprietatea statului se schimba abia dupa privatizare. Hidroelectrica face acest lucru fara sa astepte privatizarea.

Cu o echipa de management competenta si cu un plan de reorganizare care deja da rezultate, Hidroelectrica va putea aborda strategia pentru viitor cu alt suflu, iar dezvoltarea companiei va fi cu siguranta diferita.

Pentru aceast proces, Hidroelectrica a angajat firma Pedersen&Partners, care, alaturi de administratorul judiciar Euro Insol, va coordona proiectul de recrutare si selectie, asigurand deplina transparenta a acestuia. Mona Neagoe, Partener la firma de executive search Pedersen&Partners, explica miza acestui proces: “Misiunea noastra si a Euro Insol este sa coordonam desfasurarea proiectului si sa ne asiguram ca selectia se va face exclusiv pe criterii de competenta. Credem ca implicarea noastra in proiect ii va convinge pe profesionistii de top ca se doreste o schimbare profunda, pe care amploarea proiectului o face posibila. Un aspect important in orice proces de recrutare este pastrarea confidentialitatii, iar cei care vor candida pot fi siguri ca optiunea lor pentru un anumit rol va fi tratata cu maxima atentie si confidentialitate”.

Concursul pentru ocuparea celor 67 de posturi de top si middle management va face obiectul unei campanii speciale in presa scrisa, la televiziune si online. Posturile vizate includ pozitiile de Director de Productie, Director Financiar, Director Furnizare si Director de Retehnologizare, Directori de sucursale si Manageri de departamente.

Modalitatea de depunere a candidaturilor va fi exclusiv online, pe site-ul Hidroelectrica, unde candidatii vor gasi detalii despre fiecare post in parte, atat la nivel de executiv, cat si la nivel de sucursala. Selectia este deschisa tuturor profesionistilor din afara sau din interiorul companiei. Pe langa o procedura de selectie pe criterii bine stabilite, procesul va include verificarea de referinte pentru candidatii finalisti, etapa obligatorie, conform practicilor internationale.

Hidroelectrica are nevoie de manageri cu viziune si experienta, care au trecut prin programe de reorganizare a unor companii pe criterii de performanta si eficienta. Iesirea din insolventa este primul pas. Sunt inca necesare masuri rapide pentru o dezvoltare sustenabila. Trebuie reduse investitiile paguboase, cheltuielile nejustificate cu mentenanta, schema supradimensionata de personal, trebuie optimizate o serie de procese - si totul, foarte repede!

“Hidroelectrica se va transforma din traditionalul producator de energie pe piata nationala intr-un jucator regional. Diferenta o va face echipa de management, iar noi garantam o procedura de selectie transparenta, fara ingerinte politice. Am schimbat extrem de multe lucruri in numai cateva luni, iar rezultatele se vad. Pentru ca schimbarea si rezultatele sa fie sustenabile, Hidrolectrica are nevoie acum de o echipa de management performanta si solida, care sa-si asume mandatul de schimbare cu toate provocarile inerente unui astfel de proces”, crede Remus Borza.

Sa pui umarul la restructurarea si profesionalizarea uneia dintre companiile de marca ale Romaniei este o sansa unica si o misiune dezirabila pentru un profesionist de top. Exista precedente, insa ele s-au intamplat dupa ce procesul de privatizare avusese loc: OMV, BCR, Romtelecom sunt cele mai cunoscute exemple. Hidroelectrica incearca sa schimbe echipa si mediul de lucru acum, asumandu-si cu responsabilitate importanta strategica a unei companii de stat; poate ca de aceea proiectul de recrutare si selectie se numeste, sugestiv, "Phoenix". Pentru ca un profesionist sa isi asume un astfel de mandat, are nevoie de competenta, perseverenta, onestitate si patriotism. Romanii au prilejul de a dovedi ca nu numai echipe de management importate pot face acest lucru.

Pentru detalii privind procesul de recrutare accesati www.hidroelectrica.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri