Fondul Proprietatea, detinatorul unui pachet de 19,94% din actiunile Hidroelectrica, solicita Ministerului Energiei numirea cat mai rapid a unui nou Consiliu de Supraveghere al companiei si o echipa de conducere executiva profesionista.

Tribunalul Bucuresti a decis marti ca producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a iesit din insolventa, procedura de reorganizare judiciara in care s-a aflat, pentru a doua oara, in ultimii doi ani, conform News.ro

Fondul se arata ingrijorat ca, desi inchiderea procedurii de insolventa era anticipata inca de anul trecut, Hidroelectrica nu are in prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat si numit, in concordanta cu ordonanta privind managementul privat.

“Acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie in viitorul apropiat. Indemnam Ministerul Energiei sa accelereze procesul de numire a unui nou Consiliu de Supraveghere, care ar trebui urmat de numirea unei echipe profesioniste de management executiv”, a declarat administratorul portofoliului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, dupa decizia instantei de scoatere a companiei din insolventa.

El subliniaza ca, mai ales dupa iesirea din insolventa, Hidroelectrica are nevoie de un management puternic si hotarat, pentru a proteja valoarea creata pe parcursul acestui proces si pentru a genera in continuare valoare pentru actionarii actuali si viitori.in conditiile in care urmatoarea provocare importanta este listarea cu succes a companiei pe bursele de la Bucuresti si Londra.”

Care este urmatorul pars important pentru Hidroelectrica

Urmatorul pas important pentru companie este listarea la bursa, prin vanzarea unui pachet de 15% de catre stat, prin Ministerul Energiei, care detine o participatie de 80,06%.

“In plus, fata de participatia de 15% pe care statul intentioneaza sa o listeze si pentru a contribui la o listare reusita a companiei, Fondul Proprietatea a propus vanzarea in cadrul IPO-ului a unei participatii de 5% din propria detinere de 20%, precum si a unei participatii de 3,74% reprezentand drepturile de subscriere ale Fondului in cadrul procesului de majorare a capitalului”, au reiterat reprezentantii FP.

Pachetul statului care va fi scos la vanzare este evaluat la circa 2 miliarde lei, iar valoarea totala a listarii ar putea ajunge la 2,65 miliarde lei, cu participatia FP.

Cea mai mare listare a unei companii de stat a fost realizata cu Electrica in 2014, din care statul a incasat circa 444 milioane euro.
Hidroelectrica se afla in insolventa din iunie 2012, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 - februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

Pe perioada insolventei, compania a fost administrata de administratorul judiciar Remus Borza, care a eliminat contractele paguboase cu "baietii destepti" din energie si a redus personalul companiei.

Borza estimeaza ca Hidroelectrica va inregistra in 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, fata de 899,4 milioane lei in 2015.
In plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichiditati de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Ministrul Energiei afirma ca la Hidrolectrica urmeaza selectia unui Consiliu de Supraveghere "profesionist si integru"

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu dupa decizia justitiei de iesire din insolventa a companiei Hidroelectrica, ca urmatoarea etapa pentru compania de stat este selectia unui Consiliu de Supraveghere "profesonist si integru", care sa dea o viziune strategica producatorului de energie, dupa ce Fondul Proprietatea, actionar minoritar, a solicitat Ministerului Energiei sa numeasca cat mai repede un nou board si o conducere executiva profesionista.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri