Castigul salarial mediu nominal brut a scazut cu 2,8% in luna mai fata de aprilie, la 2.328 lei, in timp ce salariul mediu net a scazut cu 3,1% (53 lei) fata de luna precedenta, la 1.682 lei, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in domeniile extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (959 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2014, informeaza Mediafax.

In luna mai 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

Retail jobs

Cauze ale declinului

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie sau de incasarile mai mici (in functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cu 20,7%. Au mai fost scaderi, intre 10,0% si 17,5%, in telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, colectarea si epurarea apelor uzate si intre 8,0% si 10% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea bauturilor si transporturi aeriene.

Citeste si:
O sută de companii britanice testează săptămâna de lucru de 4 zile
O sută de companii britanice...

Salariile au scazut cu 5-8% in domenii precum tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.

Cresterile ale salariului mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Astfel, in luna mai au crescut cu 28,8% salariile in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 4-8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte si cu 1,5-2,5% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) si activitati de servicii administrative si servicii suport.

Citeste si:
Salariul net a crescut cu 30 de lei în luna octombrie
Salariul net a crescut cu 30...

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (1,9%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), administratie publica (0,2%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F