Polonia

Polonia

Polonia este tara cu cel mai mare progres din Europa si una dintre primele la nivel global, potrivit datelor Boston Consulting Group. Astfel, Polonia a inregistrat un scor de 94,8 pe scara progresului, inregistrand evolutii uriase pe partea de sustenabilitate in special la indicatori precum protectia mediului, coeziune sociala, echitate salariala, violenta redusa si control al coruptiei.

Surpriza vine insa in special din capacitatea de a transforma cresterea in bunastare, capitol la care Polonia sta cel mai bine in lume.

Potrivit cercetarii Boston Consulting Group, Polonia este performerul studiului si in ceea ce priveste abilitatea de a converti cresterea in bunastare pentru cetateni, tara avand evolutii bune in ceea ce priveste rata somajului, societatea civila si grija pentru mediu. Polonia a inregistrat un coeficient de 1,55 la capitolul convertirii cresterii in bunastare pentru cetateni, fiind pe prima pozitie in lume pe acest indicator al cercetarii.

Albania

Albania

Albania este a doua tara din Europa ca progres cu un scor de 82,5. Cel mai mare progres in Albania a fost la capitolul economie, indicatorii ca rata somajului sau PIB per capita avand imbunatatiri considerabile in ultimii ani.

Coeficientul de conversie a cresterii in bunastare este de 1,34 in Albania.

Belarus

Belarus

Belarus a inregistrat a treia pozitie in Europa ca progres cu un scor de 80,4. Cele mai importante imbunatatiri fiind inregistrate la capitolul sustenabilitate.

Coeficientul de transformare a cresterii in bunastare este de 1,20.

Republica Moldova

Republica Moldova

Republica Moldova ocupa urmatoarea pozitie cu un scor de 80,1. Capitolul sustenabilitate este cel care a inregistrat cel mai mare salt in ultimii ani. Coefiecientul de transformare a cresterii in bunastare este de 1.30 in Republica Moldova.

Armenia

Armenia

Armenia a inregistrat un scor de 76,8, cel mai mare salt inregistrandu-l la capitolul indicatori economici. Coeficientul de transformare a cresterii in bunastare pentru cetateni este de 1.30.

Azerbaidjan

Azerbaidjan

Azerbaidjan are un scor de 73,4 si cele mai mari progrese au fost inregistrate la capitolul indicatori economici. Azerbaidjan are insa unul dintre cele mai mici coeficiente de transformare a cresterii in bunastare de doar 0,88.

Bosnia

Bosnia

Bosnia a inregistrat un scor al progresului de 71,2, cel mai mare salt inregistrandu-se la capitolul sustenabilitate. Bosnia are un coeficient de 1,36 al capabilitatii de a transforma cresterea in bunastare.

Georgia

Georgia

Georgia a inregistrat un scor de 73,6 pe scara progresului, cel mai mare avans inregistrandu-se la capitolul investitii. In acelasi timp, Georgia are un coeficient de 1.12 la capitolul trasformarea cresterii in bunastare.

Turcia

Turcia

Turcia a inregistrat un progres de 70,3, cel mai mare avans inregistrandu-l la capitolul investitii. Coeficientul de transformare a cresterii in bunastare este de 1,17 in Turcia.

Germania

Germania

In mod surprinzator, Germania, o piata dezvoltata, se claseaza in top 10 in Europa, cu un scor de 68. Cel mai mare avans in ultimii ani a fost inregistrat la capitolul sustenabilitate, de catre Germania. In acelasi timp, Germania are si un coeficient ridicat al trasformarii cresterii in bunastare, de 1,34.

Romania

Romania

Romania are un scor de 61,3, care o plaseaza sub Rusia, Lituania, Slovacia sau Ucraina ( analiza include datele macroeconomice, de sustenabilitate si investitii de pana in 2013, inclusiv, situatia recenta a Ucraina probabil va duce la o scadere a tarii pe mai multi indici), insa inaintea Bulgariei sau Ungariei, care au printre cele mai mici rate de progres din Europa.

Coeficientul de transformare a cresterii in bunastare este de 1,15 in Romania.

Tarile care transforma cel mai bine cresterea in bunastare la nivel global

Tarile care transforma cel mai bine cresterea in bunastare la nivel global
Tara Coeficient
Polonia 1,55
Lesotho 1,41
Croatia 1,40
Bosnia 1,36
Ecuador 1,36
Germania 1,34
Albania 1,34
Moldova 1,30
Armenia 1,30
Guinea 1,30

Tarile cu cel mai bun coeficient actual al bunastarii la nivel global

Tarile cu cel mai bun coeficient actual al bunastarii la nivel global
Tara Scor
Norvegia 100
Luxembourg 94,9
Elvetia 94,4
Islanda 94,4
Suedia 93,3
Finlanda 93,3
Danemarca 92
Olanda 91,8
Austria 90,2
Singapore 89,9

Tarile cu cel mai mare progres al bunastarii la nivel global

Tarile cu cel mai mare progres al bunastarii la nivel global
Tara Scor
Rwanda 100
Etiopia 99,4
Lesotho 96,3
Cambogia 94,8
Polonia 94,8
China 92,5
Mongolia 90,9
Uruguay 87,8
Ghana 87,7
Laos 86,3

Tarile cu cel mai redus progres la nivel global

Tarile cu cel mai redus progres la nivel global
Tara Scor
Libia 0
Yemen 23,9
Grecia 26,5
Kuweit 27
Madagascar 31,3
Cipru 32,9
Emiratele Arabe Unite 33,4
Ungaria 35,3
Haiti 36,6
Danemarca 36,7