Comertul en-gros a fost puternic sustinut anul trecut de IT si telecomunicatii, acesta a inregistrat o crestere de 4,1%

Datorita avansului de 17,4% la comertul echipamentului informatic si de telecomunicatii si de 13,5% la cel nespecializat, indica datele INS

Totodata, comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a inregistrat o crestere cu 12,1%, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun cu 6,5%, iar comertul cu ridicata specializat al altor produse a urcat cu 1,4%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), conform Mediafax.

Pe de alta parte, au avut loc scaderi la comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-7%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-1,5%) si comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-0,3%).

Afacerile din decembrie, au crescut cu 11,7% ca serie bruta, in termeni nominali, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, evolutie sustinuta de vanzarile de echipament informatic si de telecomunicatii (+31,3%), de comertul cu ridicata nespecializat (+24,1%), cel specializat al altor produse (+14%) si de vanzarile produselor agricole brute si al animalelor vii (+13,5%).

Comertul en gros de produse alimentare, bauturi si tutun a generat afaceri mai mari cu 13,2%, cel al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare cu 7,7%, iar activitatile de intermediere in comertul cu ridicata si-au sporit cifra de afaceri cu 2,4%. In schimb, comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri a scazut cu 10,6%.

Ca serie ajustatain functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile au crescut cu 10,1% in decembrie 2015 fata de decembrie 2014.

Comparativ cu noiembrie, comertul en gros a avut afaceri in crestere cu 1,7%, serie bruta, sustinut de avansul comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+13,6%) si comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+12,6%).
Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata specializat al altor produse (-9,9%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-2,3%), comertul bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-1,3%), comertul cu ridicata nespecializat (-1%), cel al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-0,5%) si vanzarile de alte masini, echipamente si furnituri (-0,1%).

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri