Legea antifumat a creat valuri de nemultumiri printre clientii fumatori si proprietarii de localuri, insa cum in exterior fumatul este permis, putem spune ca perioada verii a fost un moment de salvare si toata lumea a fost multumita. Nu a fost insa cazul localului Journey Pub, unul dintre cele mai mari restaurante din Bucuresti, in care totul este spatiu inchis si unde clientii aveau doua variante: sa stea fara sa fumeze sau sa caute un local cu terasa.

Deschis in iunie 2013 in zona Piata Romana, Journey Pub, o afacere de familie condusa de Emanuel Dobrincu, este unul dintre cele mai mari restaurante din Bucuresti, cu patru sali diferite si peste 400 de locuri, totul un spatiu inchis sub acelasi acoperis. Asa ca, in aceasta vara, legea antifumat a taiat 20% din veniturile localului.

A fost prima data in istoria restaurantului cand nu am crescut fata de perioada anterioara. Daca pana acum eram pe plus, vara asta a fost mai rau, o scadere de 20-25% fata de vara anterioara. Oricum la noi vara era o perioada mai slaba, dar vara asta a fost mai slaba decat vara trecuta. Legea antifumat a daunat foarte rau, lumea voia sa stea afara si sa fumeze, la noi nu puteau sa fumeze. Deci de multe ori noi eram taiati de pe lista. Am avut suficiente grupuri care veneau pana aici la bar si ne intrebau 'la voi se fumeaza, nu?'

Emil Truta

Truta spune ca, in noiembrie, cand legea antifumat a fost promulgata, se astepta ca impactul sa fie mai mic, iar daca ar fi intrat in vigoare in septembrie, "sigur efectele nu ar fi fost atat de puternice". Insa legea antifumat a intrat in vigoare din 16 martie, cu putin timp inainte de deschiderea teraselor.

"Vara sunt multe terase deschise, de aceea si scadeam, iar in plus fumatorii puteau acolo sa si fumeze. La noi nu puteau sa fumeze, deci din start aveau un motiv mult mai bun de a se duce acolo. Noi puteam sa ne facem un plan anul trecut fix in momentul asta pentru un an si puteam sa-l aruncam la gunoi in momentul in care intra in vigoare legea (antifumat). Noi ne-am fi asteptat pe vara la un plus 10%, dar fata de vara anterioara a fost minus 20%", explica marketing managerul localului.

Pe ce a mizat pentru a atrage totusi clienti (fumatori sau nu)

Managerul localului, Emanuel Dobrincu, a decis sa puna cateva mese pentru fumatori pe holul de la intrare in local, un spatiu aerisit conform legii antifumat si sa organizeze mai multe evenimente publice, despre calatorii si pe teme de psihologie, decat de obicei si in special in cursul saptamanii. "Incercam sa facem evenimente in zilele mai slabe, luni marti, miercuri. Vara asta a insemnat si joi. Inainte de vara asta nu am fi organizat niciodata un eveniment joi seara. Cu un eveniment umplem sala cu 80 de oameni si asteptam cu 2.300 lei vanzare in plus. Fata de o seara obisnuita, inseamna o crestere de 20%", spune Emanuel Dobrincu.

Sursa foto: Journey Pub

Per total, "vara aceasta a insemnat mult mai mult efort", completeaza marketing managerul Emil Truta, care a plusat mai mult pe comunicare decat in vara precendenta.

Totodata, Emanuel Dobrincu revine si completeaza ca legea antifumat a fost "o mare bataie de joc" din partea Guvernului, in conditiile in care proprietarii de localuri nu stiau cum sa o puna in practica deoarece normele de aplicare ale legii nu se eliberasera si legea urma sa intre in vigoare in 2-3 zile.

Este un domeniu afectat de legal, de parlament si de legi, antifumatul a fost una, TVA a fost alta. Cand vine vorba de HoReCa, organele de control fac controale de 5 ori mai mult decat in orice alt domeniu. Nu trece o luna fara sa avem 1-2 controale. Este un domeniu in care ai de a face cu tot ce inseamna legislatie, care se modifica si te impacteaza.

Emanuel Dobrincu

Totusi, in ciuda scaderii de peste 20% in lunile de calduroase, reprezentantii Journey Pub estimeaza o crestere usoara per total pe 2016 si o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, in conditiilein care varful vanzarilor inseamna perioada noiembrie-februarie.

"Avand in vedere scaderea din vara, cred ca anul acesta vom avea o mica crestere, pana acum cresterea a fost destul de ponderata, de 15-20% pe an. Suntem pe teritoriu nou, am vazut cum ne-a afectat interzicerea fumatului vara, acum sa vedem cum va impacta iarna", concluzioneaza Emanuel Dobrincu, managerul restaurantului Journey Pub.

Citeste si povestea de business a Journey Pub, condusa de un tanar de 29 ani.

Sursa foto principala: Kenishirotie/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri