În primele nouă luni ale acestui an, România a importat cu aproape 20% mai puține gaze față de aceeași perioadă din 2021 - fiind vorba, practic, exclusiv de gaze rusești. O veste mai puțin bună este că a scăzut și producția internă. Totuși, autoritățile ne dau în continuare asigurări că la iarnă nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze.

România a importat în primele nouă luni ale acestui an cu 19,2% mai puține gaze decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Producţia internă de gaze a fost şi ea în scădere cu 4,3%. În acest condiții, în intervalul ianuarie-septembrie s-a ajuns la un total de 6.835 tone echivalent petrol - circa 7,6 miliarde de metri cubi - adică 91,6% din totalul din aceeași perioadă a anului trecut. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estima, în martie, că în 2022 România va produce 7.450 tep gaze (8,26 miliarde metri cubi) și va importa 2.330 tep (2,58 miliarde).

Importăm practic doar gaze rusești

Din totalul resurselor de gaze, producţia internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total. E important de precizat că România importă gaze practic doar din Rusia, chiar dacă scriptic ele figurează ca venind din Bulgaria sau Ungaria și ajung prin intermediari înregistrați în Cipru sau Elveția. Abia în ultimele săptămâni a apărut și opțiunea contractării de gaze din Azerzaidjan sau de LNG, prin interconectorul Grecia-Bulgaria - însă momentan nu există informații privind contracte semnate în acest sens.

Trebuie luat însă în considerare atât faptul că a scăzut consumul, mai ales la nivel industrial, prin suspendarea activității unor mai consumatori. Astfel, doar Azomureș reprezenta circa 8% din consumul total al României, aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an. Pe de altă parte, s-au și înmagazinat gaze la un nivel mult mai ridicat decât anul trecut, astfel că la jumătatea lui octombrie ajunsesem la 90% din capacitatea de stocare.

Vom avea suficiente gaze la iarnă?

Cea mai importantă întrebare, însă, este dacă vom avea suficiente gaze la iarnă. Răspunsul e mult mai complex și nu depinde, de fapt, doar de nivelul de stocare, așa cum susțin autoritățile. Calculele realizate atât de diverși experți, cât și de wall-street.ro, arată că principalul factor este cel meteorologic: dacă iarna va fi grea, vom continua să fim dependenți de importurile de gaze rusești, chiar și cu înmagazinarea la 100%.

Mai concret, doar în scenariul unei ierni blânde - așa cum ar putea fi această iarnă, conform ANM - cererea va putea fi acoperită de producția internă + stocuri. Și asta nu doar pentru că avem o capacitate de înmagazinare relativ redusă, ci și pentru că există o limită a cât putem extrage zilnic din depozite.

Momentan putem importa practic doar din Rusia, unde există oricând riscul ca robinetul cu gaze să fie închis. Dacă depozitele ar fi mai mari, am putea stoca mai mult acum, cât încă consumul e redus și situația nu ar mai fi la limită în iarnă. Doar că depozitele vor fi extinse cel mai devreme în 2026. Nu avem alte contracte de import și, mai mult, Ordonanța 119/2022 a eliminat practic profiturile traderilor - de care depind importurile. Ministrul Energiei a dat asigurări că avem surse alternative de gaze, dar momentan nu există nicio informație oficială legată de acestea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri