Fiindcă a trecut magia Crăciunului, ar putea fi un moment potrivit să vă spunem că sărbătoarea iubită de copii s-a transformat de fapt într-o ”chinezărie”. Și asta pentru că cifrele arată că 3 din 4 jucării produse la ora actuală în lume sunt fabricate în China.

Mai precis, conform unui studiu al HKTDC Research, producția mondială de jucării este concentrată în câteva regiuni din China – Guangdong (care controlează 70% din producția de jucării a țării, în peste 4.500 de fabrici), Jiangsu, Shandong, Zhejiang, Fujian și Shanghai. Doar în micul district Chenghai din orașul Shantou (tot în Guangdong) sunt peste 7.000 de companii, care produc în jur de o treime din jucăriile din întreaga lume, iar producția este estimată a crește anual cu 13%. Din acest uriaș volum de jucării, circa 80% sunt fabricate pentru branduri străine.

Cea mai mare parte a acestor jucării ajung, desigur, la export – un volum de circa 50 de miliarde de dolari. Creșterea a fost uriașă mai ales în ultimul deceniu; în 2011 exporturile erau de 4 ori mai mici. În jur de 30% merg în Statele Unite, care continuă să fie cea mai mare piață de jucării din lume.

UE, doar o jucărie pentru producătorii din China

Uniunea Europeană vine pe locul al doilea: cele mai recente statistici arată că 83% din importurile de jucării ale blocului comunitar sunt din China (urmează Vietnam, cu 4%, și Marea Britanie, cu 2%). Din valoarea totală a pieței europene de jucării (circa 9 miliarde de euro) acestea ar reprezenta în jur de două treimi

Dar vorbim aici de importuri directe, deoarece multe dintre jucăriile produse de firme europene folosesc componente din China. De pildă, dacă gigantul danez LEGO produce în China exclusiv pentru piața asiatică, în schimb numărul 2 pe piața mondială, americanii de la Mattel, printre brandurile cărora se numără Barbie și Hot Wheels, au o subsidiară europeană, dar fabrică trei sferturi din jucării în China.

Ar fi și greu pentru Europa să lupte cu ”Moș Chenghai”. Conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, industria de jucării a UE numără circa 51.000 de angajați – adică jumătate din câți sunt doar în Chenghai. 99% din companiile europene sunt IMM-uri. Producția totală este evaluată la 5,8 miliarde de euro – adică aproape aceeași valoare cu cea a importurilor de jucării din China în blocul comunitar – dar o mare parte merge la export.

România are o piață de jucării de aproape un sfert de miliard de euro, dar producția internă este mică. Cel mai mare producător local, D-Toys, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 16 milioane de lei (3,1 milioane euro).

Contrafaceri și jucării periculoase

Or, în același interval, România a importat jucării în valoare de aproximativ 188 milioane de euro din afara blocului comunitar - dintre care 155 de milioane din China. Iar aici vorbim doar de cele care intră legal, deoarece există o economie paralelă a jucăriilor contrafăcute, evaluată în țara noastră la circa 25% din volumul total. De pildă, între 2019 și 2021, Poliția de Frontieră a descoperit în fiecare an jucării contrafăcute de peste 10 milioane de euro.

Pe lângă problemele de deficit al balanței comercial sau de încălcarea drepturilor de autor, multe ”chinezării” își merită prostul renume. Ca dovadă, 48% din produsele pentru care s-au lansat alerte în sistemul SafetyGate al UE în cursul anului 2021 sunt din China. Problema ar putea fi chiar mai acută în cazul jucăriilor: un studiu realizat de producătorii europeni în 2019 arăta că 97% dintr-un eșantion de jucării comandate din China nu respectau regulile UE privind siguranța, iar 76% aveau defecte care le făceau chiar periculoase pentru copii.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri