Dublarea chiriilor a urcat inflatia la 3,81% in mai

Inflatia anuala a urcat usor in luna mai fata de nivelul din luna precedenta pana la 3,81 %, din cauza unei dublari a chiriilor ce a dus la o majorare cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, informeaza INS.

Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in mai cu 0,64% fata de aprilie. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,23% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, tarifele serviciilor au urcat cu 2,31%.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna mai la chirii, cu 93,49%, potrivit INS. Influenta chiriilor in inflatia lunara a fost totusi atenuata de ponderea redusa (0,47%) pe care o au in indicele preturilor de consum.

Inflatia anuala medie s-a temperat in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%.

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2006 – mai 2007) fata de precedentele 12 luni (iunie 2005 – mai 2006) determinata pe baza IPC este de 4,8% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,9% pe total", se mentioneaza in comunicatul INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie core, pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a coborat in mai cu 0,02%.

In aprilie, inflatia anuala a fost de 3,77%, in usor avans fata de martie, cand s-a inregistrat cel mai mic nivel al inflatiei de dupa 1989, de 3,66%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri