Inflatia anuala a urcat usor in luna mai fata de nivelul din luna precedenta pana la 3,81 %, din cauza unei dublari a chiriilor ce a dus la o majorare cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, informeaza INS.
Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in mai cu 0,64% fata de aprilie. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,23% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, tarifele serviciilor au urcat cu 2,31%.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna mai la chirii, cu 93,49%, potrivit INS. Influenta chiriilor in inflatia lunara a fost totusi atenuata de ponderea redusa (0,47%) pe care o au in indicele preturilor de consum.

Inflatia anuala medie s-a temperat in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%.

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2006 – mai 2007) fata de precedentele 12 luni (iunie 2005 – mai 2006) determinata pe baza IPC este de 4,8% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,9% pe total", se mentioneaza in comunicatul INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie core, pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a coborat in mai cu 0,02%.

In aprilie, inflatia anuala a fost de 3,77%, in usor avans fata de martie, cand s-a inregistrat cel mai mic nivel al inflatiei de dupa 1989, de 3,66%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri