Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, a declarat ca peste 1,5 miliarde euro vor putea fi atrase anul acesta din bani europeni prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), asigurand ca ministerul de resort a luat toate masurile pentru a facilita acest lucru.
"Daca se realizeaza acest lucru ar putea insemna o pornire a economiei pentru ca sunt bani", a explicat Adrian Radulescu.
Potrivit acestuia, ministerul de resort a stabilit programul masurilor ce vor fi lansate anul acesta, anunta NewsIn.

Astfel, potrivit calendarului si alocarilor indicative propuse pentru sesiunile de depunere aferente anului 2010, Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din Program va fi deschisa de doua ori anul acesta, intre 1-30 iunie si 1-30 septembrie, si pune la dispozitie suma de 100 milioane euro.

Prin masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" ce va avea, de asemenea, doua sesiuni de depunere a proiectelor, intre 3-31 mai si 1-29 octombrie, vor putea fi accesate anul acesta 250 milioane euro.

In sesiunea din perioada 1-30 iunie, vor putea fi accesate 170 milioane euro prin intermediul masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". De asemenea, prin Schema M123 "Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole", deschisa in perioada 1-30 iulie, vor putea fi accesate 99 milioane euro, dintre care 79,2 milioane euro pentru sectorul agricol si 19,8 milioane euro pentru domeniul forestier.

Pentru imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii, ministerul de resort deschide masura 125 in intervalele 15 martie-15 aprilie si 15 octombrie-15 noiembrie, cu o alocare aferenta de aproape 300 milioane euro.

Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" va fi deschisa in 2010 in perioada 15 aprilie-14 mai si intre 15 octombrie-15 noiembrie si pune la dispozitie 150 milioane euro.

Sprijinul pentru zona montana defavorizata in valoare de 57,1 milioane euro va putea fi accesat prin masura 211, in care pot fi depuse cereri intre 1 martie-17 mai, fara penalizari, si intre 18 mai-11 iunie cu 1% penalizare pentru fiecare zi lucratoare. Totodata, in aceleasi perioade si cu aceleasi conditii, vor putea fi atrase alte 44 milioane euro prin Masura 212 "Sprijin pentru zone defavorizate – altele decat zona montana".

Totodata, in intervalele mentionate, va putea fi accesata si masura 214 "Plati de agromediu", care dispune de fonduri in valoare de 186 milioane euro.

Alte circa 96 milioane euro vor fi putea fi atrase in intervalul 14 iunie-15 iulie prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi", iar aproximativ 136 milioane de euro vor fi puse la dispozitie in perioada 1-30 iulie prin masura 313 "Incurajarea activitatilor turistice".

In plus, alte sapte milioane euro stau la dispozitia agricultorilor prin masura 142 „Infiintarea grupurilor de producatori”, care are sesiune continua de depunere.

Masurile ce urmeaza a fi deschise fac parte din Programul National pentru Dezvoltare Rurala. Acesta stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii si are o alocare financiara de circa opt miliarde euro din bani europeni si doua miliarde de euro din fonduri nationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri