Impozitarea tichetelor de masa cu aceeasi cota ca si veniturile salariale ale angajatilor va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor labugetul de stat cu aproximativ 360 milioane euro anual, sustine Philippe Blecon, directorul general Edenred, fostul Accor Services Romania, cel mai mare furnizor de tichete la nivel local.
„In forma sa actuala, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal prevede nu doar impozitarea cu 16% a tichetelor, ci si aplicarea de taxe si contributii sociale salariale si patronale. Valoarea cumulata a taxelor si contributiilor sociale salariale si patronale este de peste 60% “, spune Blecon.

Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii au omis sa dea informatii clare si complete despre acest subiect, astfel ca peste cateva zile, la finalul lunii iunie, mii de companii si milioane de angajati vor fi pusi in fata faptului implinit. In cazul impozitarii totale dorite de Guvern, angajatii nu ar mai primi nici un fel de tichete (de masa, de cadou, de vacanta, de cresa, etc) deoarece acestea nu ar mai prezenta nici o atractivitate pentru companii, potrivit reprezentantilor Sodexo, al doilea cel mai mare emitent de tichete de masa la nivel local.

"Justificarea Guvernului pentru aceasta masura este strangerea de taxe si impozite la bugetul de stat, dar in realitate taxarea totala a tichetelor nu va duce decat la disparitia sistemului; acesta nu numai ca nu va genera nici un leu la buget, dar va crea o pierdere enorma de 198 milioane de lei pentru stat si va duce 55 milioane de lei in economia subterana (TVA necolectat)", spun reprezentantii Sodexo.

Seful Edenred afirma ca impozitarea tichetelor cu 60% va elimina utilitatea beneficiului extrasalarial, determinand astfel campanile sa renunte la acordarea acestora.

“Este absurd sa consideram ca angajatorii vor inlocui tichetele de masa cu salarii. Astfel, peste 2 milioane de angajati isi vor vedea puterea de cumparare redusa dramatic”, comenteaza Blecon.

In valoare totala de 150 de lei, tichetele de masa pot fi acordate salariatilor cu contract individual de munca, oferindu-se cate un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare efectuata.

Efectele in lant ale impozitarii se vor resimti atat in sectorul de retail, cat si pe piata fortei de munca. Emitentii de tichete estimeaza ca, in cazul aplicarii deciziei, va avea loc o scadere a consumului evaluata la 863 milioane de euro anual, echivalenta cu valoarea tichetelor de masa care nu vor mai fi acordate de companii catre salariati.

Aceasta scadere va afecta in mod direct achizitia de produse alimentare. “Decizia guvernului de a impozita tichetele de masa va afecta masiv sectorul distributiei si productiei alimentare, cauzand disparitia a peste 25.000 de locuri de munca si afectand direct si indirect peste 70.000 de persoane”, se arata in comunicatul Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).

In Romania, tichetele de masa au fost introduse in anul 1998, ca o aliniere la practicile din celelalte tari din Europa. Piata tichetelor de masa s-a dezvoltat alert, prin aparitia companiilor internationale emitente de tichete de masa, principalii concurenti fiind Accor Services Romania, SodexoPass sau Cheque Dejeuner.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri