Scaderea economica din Romania ar putea fi mai mare de 3% din PIB in acest an, potrivit celor mai recente estimari ale ING, deficitul bugetar urmand sa depaseasca 7,3% din PIB, iar inflatia sa fie mai ridicata decat 7% la finalul anului.

"Presedintele a declarat ca este necesara reducerea TVA de la nivelul curent de 24% si impozitarea pensiilor cu 16%. Totusi, prim-ministrul a spus ca taxarea pensiilor nu va fi suficienta pentru a compensa reducerea TVA de la 24% la 19%, alte masuri suplimentare fiind necesare. Acesta a mai declarat ca inundatiile curente sunt mai grave decat cele din anii ’70 (cele mai grave inundatii din Romania) Astfel, PIB-ul s-ar putea contracta mai mult decat am anticipat (3%), deficitul bugetar ar putea fi mai mare de 7,3% din PIB, iar inflatia s-ar putea situa la un nivel mult mai ridicat decat 7% la sfarsitul anului", a explicat Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania in cadrul unui raport al bancii.

ING avertizeaza ca deficitul bugetar va fi mai greu de finantat daca tensiunile politice din Romania se vor accentua, acestea avand efecte negative asupra monedei nationale, dar si asupra titlurilor de stat.

"Opozitia (PSD si PNL) vorbeste din ce in ce mai mult de alegeri anticipate in septembrie anul acesta sau spre sfarsitul anului 2010. Acest scenariu nu trebuie exclus avand in vedere majoritatea fragila care sprijina actualul guvern si semnalele dinspre principalele partide din opozitie care nu sunt dornice sa formeze o majoritate inainte de alegeri. Un astfel de rezultat ar putea avea efecte negative pentru leu si titlurile de stat, ingreunand finantarea deficitului bugetar. Ar putea insemna si intreruperea acordului cu FMI/UE", sustine economistul sef al ING.

ING estimeaza un nivel al cursului de schimb de 4,3 lei pentru un euro pentru finalul acestui an, dar si pentru sfarsitul primului trimestru din 2011. Cursul va urca la 4,35 lei/euro la sfarsitul primului semestru din 2011, potrivit estimarilor bancii.

Top prognoze de scadere economica. Cat timp mai ramane Romania in recesiune?