Pentru un investitor cu profit de risc mediu si care vizeaza un plasament de cateva luni pe bursa portofoliul trebuie impartit 50% in cash si 50% in titluri avand in vedere actualele conditii de piata, considera brokerii de la societatea de intermediere Prime Transaction.
„Componenta cash nu credem ca ar trebui sa mearga spre instrumente ale pietii monetare (in momentul de fata, piata monetara ofera randamente reduse), costurile aferente intrarii si iesirii de pe aceasta piata fiind ridicate. Un alt motiv pentru care este recomandat sa se pastreze in cash o parte din portofoliu este acela ca incertitudinile existente pe pietele financiare pot crea oportunitati pe termen scurt. O exagerare a temerilor poate determina o scadere a preturilor actiunilor spre valori foarte atractive”, considera Simion Tihon, broker in cadrul Prime Transaction.


Intr-un exercitiu de constructie a unui portofoliu pentru un investitor cu profil de risc mediu, adaptat la conditiile existe pe pietele financiare in momentul de fata, un exemplu in opinia brokerului poate fi urmatorul:

• 50% - CASH
• 50% - Actiuni:
o 17% - OMV Petrom (SNP) - compania are rezultate financiare bune, are o pozitie dominanta pe piata din Romania iar indicatorii financiari ai societatii au in momentul de fata valori atractive;
o 17% - Fondul Proprietatea (FP) - Fondul are expunere ridicata pe companiile din domeniul energetic si are un administrator de renume mondial. Discountul la care se tranzactioneaza in momentul de fata poate atrage in continuare capital strain. Programul de listari anuntat de stat, printre care si companii din portofoliu Fondului Proprietatea, poate fi un catalizator pentru cresterea activului net.
o 16% - SIF Oltenia (SIF5) - este singura SIF care nu si-a vandut participatia de la BCR, mai mult, aceasta a participat si la majorarea de capital social. Tinand cont de corectia in activul net al SIF dupa acordarea dividendelor, SIF5 devine cea mai ieftina companie dintre societatile de investitii financiare.


Actiunile ce fac obiectul portofoliului de mai sus, corespund in general unui profil de risc mediu. Adaugand si componenta cash, portofoliul creat este unul defensiv ce tine cont de incertitudinile directiei economiei globale, fara o asumare suplimentara de riscuri.

Actiunile celor trei companii mentionate sunt in crestere de la inceputul acestui an. Cel mai mult a urcat Petrom (+30%), in vreme ce titlurile SIF Oltenia au generat un randament minor, de aproape 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri