Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit despre felul în care se va desfășura o oră de clasă din 14 septembrie când va începe noul an școlar în condiții de restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Anisie a spus că în fiecare clasă va fi instalat un laptop sau o cameră pe care o vor folosi profesorii, elevii sau personalul unității de învățământ - bibliotecari, informaticieni sau laboranți.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a acceptat provocarea unui cadru didactic pentru a demonstra în direct cum funcţionează sistemul de teleşcoală.

"Vă pot demonstra în direct când o să începem cursurile, în momentul în care vom merge la şcoală. Împreună trebuie să gândim lucrurile pentru copii, pentru educaţia copiilor", a declarat Monica Anisie, la Digi24, răspunzând provocării unui cadru didactic.

Monica Anisie a spus că ora de curs va dura 50 de minute, iar fiecare profesor trebuie să îşi adapteze sistemul de predare astfel încât să îşi poată acoperi întreaga programă.

"Deci durata unei ore de curs este de 50 de minute. Cum anume putem face lucrul acesta? Trebuie ca fiecare profesor să se adapteze, depinde de fiecare disciplină, de disciplina pe care o predă şi tocmai de aceea Ministerul Educaţiei a elaborat acele repere metodologice. Au fost profesori care au lucrat la acele repere metodologice. Au experimentat, fiindcă au scris acele repere metodologice profesori care au predat în sistem online în această perioadă. Am ţinut să fie oameni care au experimentat acest lucru şi care ştiu cum anume să poată să se realizeze (...) Vorbim despre o perioadă în care am predat numai online. Din postura de cadru didactic, mă gândesc cum anume să îmi structurez şi ceea ce am de predat şi ceea ce am de verificat în aşa fel încât în cele 50 de minute să mă încadrez şi să parcurg întreaga programă. Va fi o perioadă în care va trebui să ne adaptăm situaţiei respective (...) Şi eu mă gândesc cum anume aş putea să îmi ţine lecţia, începând cu data de 14 septembrie, la elevii mei", a afirmat ministrul Educaţiei.

Profesorii să fie ajutați de bibliotecarii, informaticienii sau laboranţii care există în şcoli

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat marţi seara că a recomandat ca profesorii să fie ajutaţi, după începerea anului şcolar, pentru a putea derula lecţiile de la clasă şi în sistem online de către bibliotecarii, informaticienii sau laboranţii care există în şcoli.

"Trebuie să spun că în toată această perioadă şi cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educaţiei, dar şi cât am discutat cu directori şi cu inspectorii şcolari, am recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă, ajutat şi de personalul unităţii de învăţământ. Avem în unele unităţi de învăţământ, fie bibliotecar, fie profesor documentarist, informaticieni, avem laboranţi care, în această perioadă, pot ajuta. (...) Există în majoritatea şcolilor şi biblioteca şcolară şi postul de bibliotecar. Cum, în această perioadă, ştim foarte bine, că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane (...) nu vor mai putea să meargă la bibliotecă. Deci, în felul acesta, colegii noştri ar putea să îi ajute pe profesori", a declarat Monica Anisie.

Aceasta a mai recomandat ca festivităţile de începerea anului şcolar să fie evitate în această perioadă, dar dacă se vor organiza, totuşi, mai ales pentru elevii din primii ani care nu au mai fost în acea şcoală, să se facă în spaţii deschise şi în aşa fel încât să se păstreze distanţa fizică.

Cât despre profesorii care nu vor să vină în faţa camerei pentru a preda online, ministrul crede că este doar o situaţie de moment.

"Eu cred că este o situaţie de moment. (...) Poate că este această temere, că suntem expuşi, ar putea oricine să intre, probabil, şi să fie prezent acolo, la ora respectivă. S-a mai întâmplat în această perioadă în care am susţinut cursurile online, însă trebuie să spunem că fiecare dintre noi, cei care suntem la catedră, trebuie să ne gândim că este important să fim la şcoală şi să ne pregătim elevii pentru ceea ce este important (...) Sancţiuni? Păi, vorbim despre un statut al cadrului didactic, pe care trebuie să îl respectăm cu toţii, vorbim despre o lege, prin urmare (...) Eu nu vorbesc despre sancţiuni pentru că sunt convinsă că vom fi în spaţiul şcolii cei care putem să facem lucrul acesta. Există şi colegi care sunt bolnavi şi faţă de care trebuie să avem înţelegere în aceste momente, să fim alături de ei şi care vor preda în sistem online, dacă nu pot veni fizic la şcoală", a subliniat Monica Anisie.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri