În 2020, am văzut școlile transformându-se în instituții digitale, care au adus în centrul atenției realitatea cruntă a decalajului digital, rolul critic pe care îl joacă familiile în educația copiilor lor, dar și părțile distruse ale sistemului nostru de învățământ, la nivel global. Pe măsură ce ne reconstruim după pandemie, putem folosi aceste memento-uri pentru a rezista să ne întoarcem la vechiul normal. Putem construi ceva mai bun.

1. Educația este un efort comunitar

După închiderea școlilor, cel mai important rol în educație l-au avut părinții și familia. În deciziile legate de școală, familia ar trebui să fie mereu prezentă. Copiii ating succesul în plan educațional doar atunci când familiile lor sunt implicate în proces. Implicarea familiilor va duce la implicarea întregii comunități care va susține activ educația.

Un exemplu de bună pracatică este The Oakland REACH, o organizație din California care a implicat mai multe familii după pandemie în deciziile importante, care afectează parcursul educațional al copiilor către facultate. S-a creat un hub virtual, sprijinind părinții să fie lideri și susținători ai proceselor de învățare prin care trec copiilor lor, pentru ca aceștia să beneficieze de pregătiri școlare de înaltă calitate, scrie revista americană Forbes.

2. Inegalitățile din educație continuă să crească

Odată cu izbucnirea pandemiei, decalajul dintre copiii care au acces la o educație digitală și cei care nu beneficiază de aceasta s-a mărit considerabil. Inegalitățile din educație, prezente cu mult înainte de această criză sanitară continuă să crească la un nivel îngrijorător. Însă nu trebui să fie așa. Doar pentru faptul că elevii și studenții învață acum de la distanță, nu înseamnă că nu pot reuși. Învățarea la distanță poate fi o oportunitate de a regândi modul în care satisfacem nevoile tuturor elevilor.

Interesant este că pandemia de COVID-19 i-a scos în față pe părinții care au posibilități materiale și care se arată susținători vehemenți ai înlăturării inegalităților din educație. În 2020, familiile privilegiate au fost mai vocale cu privire la decalajul educațional, dar deseori cu intenția de a-i readuce pe toți copiii (inclusiv ai lor) la școală, ceea ce nu rezolvă problema.

Citește și: Suntem din nou țara pe care practica o omoară. Cum se desfășoară orele online în condiții de pandemie

3. Școlile oferă mult mai mult decât învățarea unor materii

La începutul pandemiei, mulți oameni au fost indignați să constate că elevii nu vor avea acces la micul dejun sau prânzul gratuit odată ce școlile s-au închis. 2020 ne-a reamintit că școlile oferă atâtea servicii esențiale: servicii de sănătate mintală, nutriție, sprijin social și emoțional, sprijin pentru elevii cu dizabilități de învățare, iar lista poate continua.

Ideea potrivit căreia copiii „doar” învață niște materii la școală este naivă și este sub reprezentarea a ceea ce sunt școlile astăzi.

4. Sistemul educațional trebuie regândit

Pandemia a arătat cu adevărat că există multe lucruri care nu funcționează în sistemul nostru actual de educație. Acestea includ inechitățile larg răspândite la nivelul tuturor națiunilor, profesori suprasolicitați și subplătiți, programa care este depășită și deconectată de viața elevilor, cantități incredibile de timp pierdut în timpul școlii și săli de clasă în care artele și creativitatea sunt împinse și lăsate la urmă.
Sistemul educațional de la scara globală are în mod clar nevoie de inovație, care este greu de găsit atunci când totul se bazează pe standarde precise și pe sisteme de evaluare care trebui atinse.

Structura școlii publice americane, spre exemplu, se bazează în mare parte pe ascultare și disciplină, ceea ce face dificilă alimentarea creativității din interiorul fiecărui elev. De asemenea, face dificilă împuternicirea profesorilor pentru a satisface nevoile individualizate ale elevilor lor. În loc să reluăm doar educația așa cum o cunoaștem, mai înțelept ar fi să ne facem propriile evaluări cu privire la ceea ce nu vom aduce în epoca post-pandemică.

5. Profesorii sunt supereroi

Profesorii, în marea lor majoritate, sunt niște supereroi. Cei mai mulți au reușit să se adapteze la învățarea la distanță, au stat în apeluri Zoom care păreau nesfârșite, în timp ce se ocupau adesea de proprii lor copii sau duceau propriile lor lupte în fața pandemiei, în fața unei necunoscute. Nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a aprecia profesorii. Orice schimbare care sperăm că va veni din 2021 ar trebui să fie condusă de ei.

Vezi și: Profesorii nu mai au voie să rateze trenul express al educației digitale

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri