Cum vad analistii ING cursul valutar in lunile urmatoare

Cursul de schimb valutar ar putea fluctua in jurul nivelului de 4,05 lei pe euro in luna mai, iar pentru iunie rata se va plasa in intervalul 4-4,05 lei pe euro, aprecierea monedei nationale pe termen scurt datorandu-se in principal scaderii deficitului comercial, potrivit unei analize ING, citata de Mediafax.

Contul curent al balantei de plati a avut in primele doua luni ale acestui an un deficit de 44 milioane euro, de 17 ori mai mic fata de nivelul de 747 milioane euro din aceeasi perioada din 2010, datorita reducerii deficitului balantei comerciale si majorarii excedentului transferurilor curente, potrivit datelor prezentate saptamana trecuta de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In contextul dinamicii comertului extern si perspectivelor de crestere economica, analistii ING si-au revizuit estimarile privind balanta comerciala din acest an, anticipand scaderea deficitului. Principalul risc pentru acest scenariu este revenirea cererii interne sau un impact mai dur al corectiei asteptate in privinta cererii din partea economiei germane.

Ajustarea deficitului comercial este pozitiva pentru leu.

"Intr-o abordare ceva mai pe termen scurt, anticipam ca rata de schimb valutar ar putea fluctua in jurul nivelului de 4,05 lei pe euro in luna mai, si nu am exclude evolutia cursului in principal in intervalul 4-4,05 lei pe euro in iunie", se spune in analiza ING.

Totusi, pentru a doua jumatate a acestui an, banca anticipeaza ca scenariul probabil este deprecierea leului in raport cu euro, odata ce inflatia va scadea si incetinirea dinamicii exporturilor va deveni mai vizibila.

BNR a publicat joi o rata de referinta de 4,0906 lei/euro, in urcare cu 0,48 bani fata de nivelul de miercuri, dar cu 4,5% mai mic fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 4,2848 lei/euro. Cursul oficial din sedinta de miercuri, de 4,0858 lei/euro, a reprezentat minimul din martie 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri