Pretul platit de National Bank of Greece pentru 56% din actiunile Finansbank va creste valoarea de piata a bancilor turcesti, transmite Reuters. NBG a cumparat pachetul majoritar al celei de-a opta banci din Turcia pentru suma de 2,3 miliarde de euro. Suma reprezinta de 3,6 ori valoarea activelor bancii si de 17,8 ori profitul pe anul 2005.
"Evaluarea Finansbank este semnificativ mai ridicata comparativ cu nivelul la care sunt tranzactionate actiunile altor banci, fapt care sugereaza ca pretul titlurilor institutiilor financiare din Turcia ar trebui sa fie de cateva ori mai ridicat", a declarat un analist din Londra. Desi indicele de multiplicare a fost mult mai mic in cazul BCR (activele bancii se ridica la aproape 2 miliarde euro), privatizarea celei mai mari banci din Romania poate fi comparata, pastrand proportiile, cu achizitionarea Finansbank.

Analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca pretul platit pentru BCR este destul de mare. "In urma calculelor asupra activelor BCR si profitabilitatii bancii, valoarea care reflecta realitatea este mai mica, respectiv aproximativ 2,5 miliarde de euro", declara Baltazar.
Nu toate bancile straine accepta insa preturile ridicate. Directorul executiv al Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, despre care analistii anticipau ca va cumpara Finansbank, a declarat ca institutia pe care o conduce nu este dispusa sa plateasca un pret dincolo de o anumita limita. In Romania, Raiffeisen Bank, implicata in privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, a anuntat ca este interesata de preluare, dar nu la un pret exagerat.

Grupul olandez Fortis Bank a cumparat anul trecut Disbank, la un pret de 1,9 ori activul net contabil. In 2005, cel mai ridicat pret, reprezentand de 2,6 ori activul net contabil, a fost platit de General Electric, respectiv 1,56 de miliarde de dolari pentru 25,5% din Garanti Bank. Alte institutii financiare din Turcia care ar putea fi vandute in acest an sunt Denizbank, cu o capitalizare de piata de 2,81 de miliarde dolari, banca Sekerbank, precum si Halkbank, a cincea mare banca din tara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri