Desi s-a declarat in 2006 ca batalia pentru cota de piata s-a incheiat, ea a continuat si chiar s-a amplificat. Trecand prin acest lucru, ne-am dat seama ca o astfel de lupta inseamna implicit o crestere pe toate liniile, de la subscrieri si pana la daune, ceea ce este foarte placut la inceput, dar nesustenabil pe termen lung, afirma Mihai Tecau, presedinte Omniasig.

"Piata locala a asigurarilor a inregistrat recent o dinamica noua de dezvoltare si o crestere a maturitatii, iar actionarii societatilor doresc performanta, indiferent de conditiile economice in care acestea isi desfasoara activitatea. Intr-o astfel de piata concurentiala este normal, de altfel, sa existe diferente de pret; nu poate fi un tarif comun pentru un anumit tip de polita de asigurare. Exista aceasta tendinta, deoarece avem posibilitatea sa ne construim propriile tarife pe diferite clase de asigurari, bazandu-ne pe calcule actuariale si pe rezultatele financiare inregistrate", spune Mihai Tecau (foto).

In ultimii cinci ani, piata s-a caracterizat prin ajustare si adaptare la conditiile economico-financiare generale. Au scazut semnificativ liniile de asigurari auto (Casco si RCA), tragand in jos si piata odata cu ele, insa s-a observat si o crestere semnificativa a segmentului property, datorita si obligativitatii asigurarilor de locuinta, dar aceasta crestere nu a avut consistenta.

"In urma analizelor pe care le-am derulat, am operat o crestere a tarifelor RCA si Casco, adaptand tariful la rata daunei pe aceste clase. Din pacate, in Romania nu toata piata urmareste trendul. Ar trebui ca toti asiguratorii sa isi analizeze, consolideze si adapteze portofoliul si politica de subscriere, astfel incat sa corespunda realitatii din piata. In alte tari din Europa, unde rata daunei era foarte ridicata si unde s-au mai intamplat astfel de cresteri ale preturilor, toate companiile s-au dus unele dupa altele, pe cand in Romania intotdeauna au mai ramas cateva societati care nu au urmat piata si atunci este greu ca piata sa obtina rezultate sanatoase, sustenabile, profitabile. Diferenta nu se face numai prin pret, ci si prin servicii", apreciaza presedintele Omniasig VIG.

Compania a platit in primele sase luni ale acestui an despagubiri totale in valoare de 440 milioane lei. Atat in cifra totala a primelor brute subscrise de companie, cat si in cea a despagubirilor platite, ponderea cea mai mare o ocupa asigurarile auto, Casco si RCA. Despagubirile platite pe liniile de asigurari auto au fost in valoare de 409 milioane lei (298 milioane lei pentru asigurarile facultative Casco si 110 milioane lei pentru asigurarile obligatorii RCA). In acelasi timp, in primele sase luni, Omniasig a avut venituri din subscrieri de 438 milioane lei, in scadere cu 20,2% fata de iunie 2012.

"Aceste valori foarte ridicate achitate sunt foarte relevante pentru volumul mare, in continua crestere, al despagubirilor platite pe segmentul RCA. Astfel, este necesara si o ajustare in concordanta a tarifelor RCA la nivelul intregii piete, pentru a putea sustine aceasta crestere a daunelor platite. RCA trebuie sa devina un segment profitabil, nu unul care doar sa aduca pierderi, la nivel de piata, dar si la nivelul companiei noastre, care adopta o politica de subscriere prudenta pe acest segment. Unele companii au practicat si mai practica inca tarife de dumping la RCA, dar o astfel de politica nu este sustenabila pe termen lung", declara Mihai Tecau.

In opinia sa, "frecventa daunelor pe segmentul asigurarilor auto reprezinta un atribut al Romaniei si in comparatie cu alte tari din UE, putem observa mari diferente. De exemplu, daca la noi frecventa pe RCA este undeva la 8-9%, in Polonia este la 3-4%. Asadar, o diferenta foarte mare. Daca vorbim de CASCO, unde la noi frecventa este de aproape 50%, adica din 100 de masini asigurate 50 au daune, ceea ce mi se pare extraordinar de mult, in Polonia ne oprim undeva la 30%".

Contribuie la aceasta frecventa foarte mult cauze pe care o companie de asigurari nu le poate influenta decat prin selectia clientilor, mai spune Mihai Tecau. "Dispersia autovehiculelor in tara este de asemenea un lucru foarte important, calitatea drumurilor, respectarea normelor, experienta soferilor comparativ cu tipul de masini pe care-l conduc s.a.m.d.. Parcul auto din Romania este foarte bun cu masini foarte puternice, pe cand abilitatile de sofer ale romanilor sunt de multe ori destul de reduse".

"Nu ma astept la o crestere mai mare de 3-5% a pietei in 2013"

Primele brute subscrise de societatile de asigurari care opereaza in Romania, in perioada ianuarie-iunie 2013, au cumulat 4,264 miliarde lei, in crestere cu 3,16% fata de primele 6 luni ale anului 2012 (4,133 miliarde lei), potrivit datelor ASF. Avansul inregistrat face ca perioada ianuarie-iunie 2013 sa fie cel mai bun prim semestru din ultimii 3 ani, insa nivelul primelor subscrise in primele 6 luni ale anului este inca mai scazut cu aproximativ 8% fata de perioada similara din 2008 (4,63 miliarde lei).

Cresterea in primul semestru al anului 2013 a fost atat pe segmentul asigurarilor generale (3,398 miliarde lei, cu 3,71% mai mult decat in primele 6 luni din 2012), cat si pe segmentul asigurarilor de viata (866,07 milioane lei, cu 1,04% mai mult decat in primul semestru al anului trecut). Pe asigurari de viata, primele 6 luni din 2013 au reprezentat cel mai bun prim semestru din ultimii 5 ani.

"Nu ma astept la o crestere mai mare de 3-5% a pietei in 2013. Aceasta depinde de mai multi factori, precum evolutiile legislative sau a veniturilor companiilor, dar si ale populatiei. In momentul de fata, climatul economic si dorinta de asigurare reprezinta doua dintre problemele pietei care nu permit o crestere mai mare", afirma presedintele Omniasig.

In opinia sa, "dupa o perioada indelungata de scaderi a fost ca un binevenita aceasta crestere, desi nu foarte inseamnata. Clar, performanta este neceara si trebuie sa mergem spre imbunatatirea rezultatului. Sa ne intoarcem la o scadere este putin probabil. Cred ca aceasta crestere reprezinta un drum care arata ca stim ce avem de facut".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri