Carpatica Asig Sibiu a subscris anul trecut prime de 481,7 milioane de lei, in crestere cu 61% fata de 2012, ca urmare a majorarii numarului de clienti, de la peste 950.000 la 1,35 milioane, iar daunele platite au urcat cu 47%, la 276 milioane de lei, a anuntat asiguratorul.

"Lichiditatile companiei depasesc 90 milioane de lei. Numarul de reclamatii a scazut cu 21% in 2013, comparativ cu anul anterior", se arata intr-un comunicat al asiguratorului, care nu contine informatii despre rezultatul exercitiului financiar, scrie Mediafax.

Potrivit datelor companiei, activitatea Carpatica Asig si clientii asigurati sunt protejati printr-un program de reasigurare derulat alaturi de Hannover Re, Partner Re, Swiss Re, Aspen Re, Sirius, Gen Re, care vizeaza portofoliile de asigurariauto, cladiri, medicale, accidente, raspunderi civile si profesionale.

La finele primului trimestru al anului 2013, conform datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasiguare din Romania, Carpatica Asig se plasa in topul primelor trei societati de asigurare dupa gradul de cedare in reasigurare a primelor subscrise.

"Mentionam aceste informatii in contextul in care mesajele negative aparute in ultima vreme despre companie vizeaza in principal activitatea de reasigurare. (...) Vrem sa credem ca pe piata asigurarilor exista un respect reciproc intre competitori si ca etica meseriei exclude specularea sau accentuarea conjuncturii nefavorabile in care se afla unul dintre concurenti, la un moment dat", se spune in comunicat.

La finele lunii ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situatiile financiare ale firmei, si a solicitat informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate.

"Prin prisma aspectelor semnalate de catre ancheta Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in cazul Carpatica ASIG,Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus o serie de masuri cu aplicabilitate imediata. In privinta societatii Carpatica ASIG SA, autoritatea a hotarat reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situațiile financiare ale societatii, si a solicitat de informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Masurile anuntate de ASF survin unei hotarari a Tribunalul Bucuresti, care a decis, saptamana trecut, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac.
Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.

"Vrem sa credem ca intr-o tara europeana, o companie serioasa cu sute de angajati nu poate fi victima colaterala a unui context, asa cum se poate interpreta din unele mesaje aduse in ultima perioada in atentia publicului", se mai spune in comunicatul asiguratorului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

In cazul lui Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib.
Actiunile companiei sunt detinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tanase - 0,08% si Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 90 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata).
Grupul Carpatica este detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri