Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finatelor Publice, sustine ca reducerea CAS ar fi reprezenta o masura mai potrivita decat scaderea cotei TVA pentru mancare, deoarece ar creste competitivitatea in Europa. Romania este privita in general ca o tara dezavantajata de povara fiscala pe forta de munca, desi suntem a treia cea mai atractiva tara din regiune pentru investitori.

"In momentul actual, optiunea ar fi catre reducerea de CAS, pentru ca intr-adevar suntem din punct de vedere al taxarii fortei de munca intr-o pozitie dezavantajata fata de tarile din jurul nostru si e un element care ar creste competitivitatea Romaniei in Europa", a declarat Manolescu intr-o conferinta ZF, conform Mediafax. Intrebat ce ar considera mai benefic pentru economie, scaderea CAS ori cota TVA pentru mancare, Manolescu a aratat ca fiecare dintre aceste masuri are o zona de plusuri si una de minusuri.

"Este evident ca in Romania sarcina fiscala pe forta de munca este foarte mare si e nevoie de reducerea acesteia, dar este clar si ca in zona produselor alimentare e o zona intrinseca de evaziune fiscala. In final tine de a alege intre toate aceste lucruri in functie de anumite constrangeri si anumite sume care sunt generate de aceste masuri", a mai spus secretarul de stat. El a mentionat ca impactul bugetar al reducerii cotei CAS este de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual de ajustare.

Astfel, la o diminuare cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale, impactul ar fi de 2,5 miliarde lei pentru acest an, daca masura s-ar aplica de la 1 iulie. Intrebat daca se reduce cota CAS de la 1 iulie, Manolescu a spus ca vor exista discutii si negocieri cu reprezentantii FMI saptamana viitoare pe aceasta tema, nedorind sa faca "pronosticuri".

In ceea ce priveste efectele reducerii TVA la paine la 9%, oficialul MFP a aratat ca nu au date concludente pana in prezent pentru a realiza o evaluare, intrucat au trecut doar doua perioade fiscale pentru multi agenti economici care beneficiaza de aceasta masura, acestia raportand trimestrial. Totodata, el a aratat ca incasarile la buget s-au diminuat din TVA la paine, insa comerciantii au inceput sa raporteze cantitati vandute mai mari, fiind inca prea devreme pentru a se pronunta daca este o masura benefica sau nu.

"O reducere cu 15 puncte procentuale a cotei la orice produs este evident ca genereaza pe termen scurt scaderea incasarilor din acel produs. Ar trebui sa existe o crestere imediata a cantitatilor vandute de o suma echivalenta. Din punct de vedere al incasarilor pe acest produs, a existat o scadere pentru ca nu se asteapta nimeni ca peste noapte sa creasca volumul raportat", a precizat Manolescu. El considera ca, pentru a-si produce efectele scontate, masura trebuie insotita de controale ale agentilor economici.

De asemenea, pentru a putea lua in calcul aplicarea reducerii TVA si la alte produse, Guvernul vrea sa urmareasca mai intai efectul cresterii gradului de conformare a celor din domeniu.

O misiune a FMI vine pe 2 iunie la Bucuresti pentru a discuta despre posibilitatea reducerii CAS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri