Niveul creditelor restante, la minimul ultimilor 2 ani si jumatate, de 26,8 mld. lei

Volumul creditelor restante a ajuns in noiembrie la 26,8 miliarde lei, in scadere cu 21,3% comparativ cu aceeasi luna din 2013 si cu 0,5% fata de octombrie, ajungand la nivelul minim in ultimii doi ani si jumatate, dupa ce a scazut sapte luni consecutiv, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

In octombrie, restantele la credite se situau la 26,96 miliarde lei, iar in noiembrie anul trecut erau de 34,08 miliarde lei. In definitia BNR, creditele restante se refera doar la principal si nu includ pozitii extrabilantiere. Sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreaza intarzieri la plata de cel putin o zi. Raportat la finalul anului trecut, volumul restantelor s-a redus cu 18%. Nivelul creditelor restante a coborat treptat sapte luni consecutiv pana in noiembrie incusiv, cu un ritm lunar de 0,5%, in timp ce rata restantelor a ajuns la 12,43%, arata Mediafax.

"Aceasta evolutie a fost determinata de declinul ratei restantelor la credite pe segmentul RON, de la 11,8% in octombrie la 11,6% in noiembrie. Pe de alta parte, pe segmentul creditelor in valuta rata restantelor a crescut usor, de la 13% in octombrie la 13,1% in noiembrie. Totodata, statisticile BNR indica stagnarea ponderii depozitelor in RON in totalul depozitelor la 63% in noiembrie (din care 32,9% la vedere, pondere in usoara urcare de la 32,6% in octombrie)", se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania semnata de senior economistul Andrei Radulescu. Depozitele in valuta, care reprezinta 37% din totalul economiilor, inregistreaza o crestere mai mare a ponderii celor la vedere, de la 28,4% in octombrie la 29,2% in noiembrie.

Sectorul bancar iese de sub valurile recesiunii

Ponderea depozitelor pe termen lung in totalul economiilor, insumand valuta si moneda nationala, s-a diminuat de la 69% la 68.5%, pe fondul declinului ratelor de dobanda, care determina populatia si companiile sa se orienteze spre alte instrumente financiare ori catre consum. "Statisticile bancii centrale confirma continuarea procesului de refacere, consolidare si insanatosire a sectorului bancar, puternic afectat de valurile Marii Recesiuni. Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la faptul ca, dupa intensificarea determinata de recomandarea bancii centrale (in primavara acestui an), in perioada recenta se noteaza o temperare a procesului de curatenie a activelor din sectorul bancar (ritmul lunar de scadere a restantelor la credite s-a atenuat la doar 0.53% in noiembrie)", se spune in analiza.

Radulescu se asteapta in continuare la scaderea ratei restantelor la credite si a ratei creditelor neperformante, pentru consolidarea sistemului bancar si relansarea creditarii si investitiilor in economie. "Conform scenariului central de previziune actualizat recent creditul neguvernamental total ar putea creste cu 2,1% an/an in 2015 si cu 5,1% an/an in 2016. Acest scenariu este sustinut de deciziile recente si perspectiva politicii monetare (in Romania, dar si in Zona Euro), cu impact pentru nivelul costurilor de finantare (la minime istorice), premisele de relansare a investitiilor publice si de majorare a veniturilor populatiei, dar si perspectiva lansarii unui nou model de business in sectorul bancar", concluzioneaza analiza BT.

Citeste si:
Românii au cumpărat de 3 ori mai multe ATV-uri și motociclete cu...
Românii au cumpărat de 3 ori...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri