"Incadrarea asiguratorilor in aceeasi clasa cu firmele comerciale conduce la o viziune exagerata asupra riscurilor reale implicate in investitiile pe termen lung. Ca rezultat, Solvency II aduce cerinte de capital aferente investitiilor pe termen lung prea mari. Se vor genera astfel costuri inutile si probleme pentru companiile de asigurari care doresc sa ofere produse pe termen lung asiguratilor si sa isi tina promisiunile", a declarat Michaela Koller.

In opinia sa, acest lucru se va reflecta in produsele de asigurare cu efect pe termen lung (de exemplu, produsele pentru perioada pensionarii cu venituri garantate) care se vor scumpi mai mult decat trebuie si care ar putea deveni mai greu accesibile pe piata. De asemenea, se va limita abilitatea companiilor de asigurari de a-si mentine rolul traditional de investitori pe termen lung, in oferirea de stabilitate in perioade de crize financiare, si le va limita posibilitatea de a investi in active pe termen lung, de tipul infrastructurii.

"Industria a lucrat si continua sa lucreze intr-un ritm accelerat pentru a se conforma directivelor Solvency II si, per total, cred ca vom fi pregatiti sa incepem sa operam, de la 1 ianuarie 2016, sub normele impuse de noul sistem de reglementare", a mai spus Michaela Koller, director general al Insurance Europe.

Sursa foto: Shutterstock / Businesswoman