Monedele economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, printre care si leul, au rezistat cel mai bine turbulentelor generate in piata financiara de decizia Chinei de saptamana trecuta de a deprecia yuanul, potrivit analistilor firmei britanice de consultanta Capital Economics.

Impactul deciziei Chinei de a-si deprecia moneda este resimtita in continuare pe aproape toate pietele emergente. Banca centrala din Kazahstan a renuntat joi la politica de tranzactionare a monedei nationale, tenge, intr-o banda de variatie, iar cursul acesteia a scazut rapid cu peste 20% in raport cu dolarul. Decizia Kazahstanului vine la scurt timp dupa ce Vietnamul a extins intervalul in care permite cotarea monedei nationale, dong, fata de dolar, informeaza Mediafax.

Devalorizarea yuanului, care a alimentat din nou temerile privind situatia economiei Chinei, a avut o influenta majora si la deprecierea monedelor principalilor producatori de materii prime, printre care Rusia si Malaysia. "Deprecierea yuanului a starnit termeri (nefondate in opinia noastra) privind declanaarea unui razboi valutar, ceea ajuta la explicarea deprecierii recentelor scaderi ale monedelor tarilor cu legaturi comerciale puternice cu China, mai exact a dolarului taiwanez. Pe de alta parte, monedele din Europa Centrala s-au apreciat in raport cu dolarul american de la decizia de depreciere a yuanului", se arata in raportul Capital Economics.

Din cele 25 de valute din tarile emergente analizate de Capital Economics, doar cele cinci monede din Europa Centrala si de Est s-au intarit in raport cu dolarul fata de cotatiile de la 10 august. Astfel, cel mai puternic s-a intarit in acest interval zlotul polonez, cu aproape 2%, urmat de coroana ceheasca, leva bulgareasca, forintul ungar si leu.

Raportul urmareste evolutia a 25 de monede din Europa Emergenta, Asia Emergenta, America Latina, precum si din Orientul Mijlociu si Africa. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi un curs 3,9746 lei pentru dolar, moneda nationala inregistrand o apreciere de 1,4% fata de cotatia anuntata la 10 august.

Citeste si:
China nu schimba principiul "o tara, doua sisteme" pentru Hong Kong
China nu va tolera schimbarea...

Banca centrala a Chinei a redus la inceputul saptamanii trecute referinta yuanului cu 1,9%, provocand cea mai puternica depreciere a monedei pe parcursul unei sedinte din ianuarie 1994. Institutia permite o fluctuatie a cursului de +/-2% fata de cotatia de referinta, pe piata valutara. De la devalorizarea soc a yuanului de saptamana trecuta, un indice format din 20 de monede ale unor state in dezvoltare a inregistrat cel mai lung declin din anul 2000.

Sursa foto: lei, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%