Controalele au ca obiect verificarea respectarii prevederilor art. 21 din Norma 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, potrivit ASF, in ceea ce priveste:

  • modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene pentru care au fost stabilite tarifele de prime pentru anul 2016;
  • modul si corectitudinea estimarii daunei medii si a frecventei daunei pe fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima pentru anul 2016;
  • calitatea si corectitudinea datelor utilizate in stabilirea ipotezelor si metodelor actuariale folosite pentru determinarea tarifelor de prima pentru anul 2016.

"Actiunile de control initiate de catre ASF au in vedere protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare si, in acest caz, a utilizatorilor de polite de raspundere civila auto obligatorie", potrivit unui comunicat ASF.

La inceputul trimestrul III al anului 2015 pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii asiguratori autorizati de ASF pentru activitati RCA: Allianz-Tiriac Asigurari S.A., Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A., Asigurare Reasigurare Astra S.A., Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., Carpatica SA, Euroins Romania Asigurare - Reasigurare S.A., Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurari S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. si Uniqa S.A.. Pe 26 august 2015, ASF a decis inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a societatii Astra Asigurari.