Prioritatile strategice ale Ministerului de Finante

  • Simplificarea platii impozitelor si taxelor, dar si imbunatatirea interactiunii cu contribuabilul
  • Eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor publice. Eliminarea risipei
  • Eficientizarea investitiilor publice prin prioritizare si bugetare multi-anuala
  • Cresterea veniturilor la buget prin ameliorarea colectarii taxelor si impozitelor
  • Eficientizarea si intensificarea suportului acordat economiei prin mecanisme de creditare si garantare

In ceea ce priveste eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor publice, planurile sunt prezentate in termeni generali, fara puncte de actiune si vizeaza gestionarea responsabila a activelor si participatiilor statului si implementarea de mecanisme de transparentizare a cheltuielilor publice. La capitolul "Eficientizarea investitiilor publice prin prioritizare si bugetare multi-anuala", Ministerul de Finante are planuri mai concrete, urmarind sa construiasca in parteneriat public-privat un spital de 50 milioane lei, acesta fiind un proiect prioritar al Guvernului Ciolos ce presupune un angajament bugetar pe 20 de ani.

De asemenea, Ministerul isi doreste sa inceapa proiectele de investitii prin Planul European de Investitii (Planul Juncker), o schema de investitii europeana care prevede mobilizarea a 315 miliarde de euro pe parcursul a trei ani pentru sustinerea economiei reale in tarile membre.

In ceea ce priveste eficientizarea si transparentizarea institutiilor financiare la care statul are participatii majoritare, strategia Ministerului de Finante mentioneaza nevoia de ccapitalizarea a CEC Bank si demararea unui proces transparent de selectie a conducerii bancii de stat, dar si evaluarea transformarii Eximbank in banca de dezvoltare.

In privinta programelor de finantare, Guvernul anunta ca prioritate programul Fermierul, prin care statul va acorda garantii micilor fermieri pentru achizitionarea de utilaje agricole.

G4Media: Guvernul Dancila a...
Citeste si: Procedura de includere a Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, stopata

Sursa foto: Mediafax Foto