Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, si-a publicat prioritatile strategice, o lista de obiective in mare parte generale, pe care majoritatea cabinetelor care au precedat Guvernul de tehnocrati le bifau fara sa faca pasi concreti in acest sens. Si in 2016, regasim ca prioritati implementarea sistemelor de plata online cu cardul a impozitelor, amenzilor si taxelor, dar si eterna dorinta de reducere a birocratiei. Guvernul Ciolos isi propune totusi sa construiasca un spital in parteneriat public privat si sa lanseze programul Fermierul.

Prioritatile strategice ale Ministerului de Finante

  • Simplificarea platii impozitelor si taxelor, dar si imbunatatirea interactiunii cu contribuabilul
  • Eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor publice. Eliminarea risipei
  • Eficientizarea investitiilor publice prin prioritizare si bugetare multi-anuala
  • Cresterea veniturilor la buget prin ameliorarea colectarii taxelor si impozitelor
  • Eficientizarea si intensificarea suportului acordat economiei prin mecanisme de creditare si garantare

In ceea ce priveste eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor publice, planurile sunt prezentate in termeni generali, fara puncte de actiune si vizeaza gestionarea responsabila a activelor si participatiilor statului si implementarea de mecanisme de transparentizare a cheltuielilor publice. La capitolul "Eficientizarea investitiilor publice prin prioritizare si bugetare multi-anuala", Ministerul de Finante are planuri mai concrete, urmarind sa construiasca in parteneriat public-privat un spital de 50 milioane lei, acesta fiind un proiect prioritar al Guvernului Ciolos ce presupune un angajament bugetar pe 20 de ani.

De asemenea, Ministerul isi doreste sa inceapa proiectele de investitii prin Planul European de Investitii (Planul Juncker), o schema de investitii europeana care prevede mobilizarea a 315 miliarde de euro pe parcursul a trei ani pentru sustinerea economiei reale in tarile membre.

In ceea ce priveste eficientizarea si transparentizarea institutiilor financiare la care statul are participatii majoritare, strategia Ministerului de Finante mentioneaza nevoia de ccapitalizarea a CEC Bank si demararea unui proces transparent de selectie a conducerii bancii de stat, dar si evaluarea transformarii Eximbank in banca de dezvoltare.

In privinta programelor de finantare, Guvernul anunta ca prioritate programul Fermierul, prin care statul va acorda garantii micilor fermieri pentru achizitionarea de utilaje agricole.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri