Romania este liderul Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste vanzarea de credite neperformante, cu 2 miliarde de euro anul trecut, dar tranzactiile cu portofolii performante iau si ele avant, in contextul in care piata bancara va continua procesul de consolidare, numarul institutiilor de credit fiind "un pic cam mare".

Procesul de dezintermediere financiara, care include vanzarea de neperformante, poate fi inteles foarte simplu ca eliminarea "acelor mere stricate" dintr-un cos cu mere sanatoase. Insa, bancile europene au inceput sa cedeze si acele "mere sanatoase" din cos, in contextul in care vor sa renunte la anumite expuneri pe segmente de clienti sau industrii.

"Romania este lider ca urmare a faptului ca a existat aceasta disponibilitate de portofolii mari la vanzare. Vine si din faptul ca aveam o rata a creditelor neperformante destul de mare, de peste 20% (pe sistemul bancar - n.r.), dar si aceasta disponibilitate a facut ca piata noastra sa fie activa si atractiva. Jucatori mari, internationali, care sunt foarte activi in Europa de Vest, au inceput sa vina in Romania si se uita la portofolii de dimensiuni considerabile" a declarat la Profesionistii in Banking Radu Dumitrescu, director al departamentului de consultanta financiara in cadrul Deloitte Romania, precizand ca alte tari din regiune, desi au avut o rata a creditelor neperformante mai mare, nu au avut disponibilitatea sa vanda aceste portofolii de neperformante.

In Romania, primele tranzactii cu portofolii de credite neperformante au avut loc in 2011, dar volumele tranzactionate erau mici in acel moment. Radu Dumitrescu isi aduce aminte de prima tranzactie de acest fel la care Deloitte a asistat, un portofoliu de numai 20 milioane de euro, format din credite de retail negarantate, dar "la momentul respectiv a fost pentru toti ceva nou, ceva maret".

Intre timp, piata a ajuns la tranzactii de sute de milioane de euro si chiar miliarde de euro. Cea mai mare tranzactie cu active neperformante romanesti a vizat un portofoliu corporate al BCR, in valoare de 1,2 miliarde euro.

"Romania detine recordul in regiune, si la tranzactii incheiate, dar si la tranzactii care nu s-au incheiat. Acum cativa ani au avut loc si primele tranzactii cu portofolii performante, atunci cand RBS a vandut catre UniCredit si Citi catre Raiffeisen Bank. Si acestea fac parte dintr-un proces de deleveraging (dezintermediere financiara - n.r.)", a declarat Dumitrescu, care a precizat ca aceste tranzactii s-au inmultit in ultima perioada, iar focus-ul s-a mutat de la portofoliile de retail negarantate catre portofoliile mai mari cu garantii".

Ma astept la o consolidare a sistemului bancar din Romania, care a inceput deja prin tranzactii de portofolii si vanzari de subsidiare ale bancilor locale, dar va continua, pentru ca numarul de banci din piata este un pic cam mare.

"Vor fi banci care vor ataca unele nise care exista in aceasta piata, dar bancile cu o cota de piata mica nu au o sansa de crestere prea mare si astfel vor avea astfel de agregari. Exista banci care pur si simplu isi doresc sa iasa dintr-un anumit produs sau dintr-o anumita industrie si atunci acel portofoliu se vinde catre unul dintre jucatorii din piata, dar nu este neaparat foarte vizibila acea tranzactie", subliniaza consultantul Deloitte, companie de consultanta care a publicat recent studiul "Deleveraging Europe 2015-2016".

In ceea ce priveste bancile mari, Dumitrescu crede ca vanzarea de portofolii sau subsidiare va ramane o decizie care va fi luata in afara Romaniei. "Banca din Romania poate sa fie foarte profitabila, sa o duca foarte bine, dar atata timp cat la nivel de grup exista nevoia de capital suplimentar aceasta este o metoda de a-l obtine".

Ce recupereaza bancile din vanzarea de credite neperformante

"La creditele in afara bilantului, pentru banci asteptarea de recuperare este zero. Bineinteles, in continuare se recupereaza ceva, pentru ca bancile au metode sa colecteze cat mai mult din sumele respective. In momentul in care le vand, pretul unei tranzactii variaza in functie de calitatea portofoliului, de numarul de item-uri din respectivul portofoliu, de modul de negociere, de momentul de piata. Pretul poate fi la single digit, dar poate fi si de peste 10% daca portofoliul este mai bun. Dar, de obicei, pentru cele din afara bilantului nu prea se ajunge la valori mai mari", explica Dumitrescu.

In general, gradul de recuperare al creditelor neperformante creste la imprumuturile cu garantii (case, teren, echipamente sau garantii personale ale proprietarilor).

Potrivit specialistului Deloittem bancile au inceput in ultimii ani sa vanda atat credite neperformante, cat si credite performante, iar in 2015 s-a observat o trecere de la vanzarea de neperformante la cele performante, inclusiv in Romania.

"Vanzarile de credite performante sunt cele care in anul 2015 au luat amploare si asta se datoreaza faptului ca anumite banci de pe continent doresc sa nu se mai expuna unor anumite industrii sau anumitor tipuri de produse. Si atunci vand astfel de portofolii catre ceilalti jucatori din piata", a concluzionat Dumitrescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri