Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a efectuat primele plati catre creditorii Astra Asigurari, aflata prin decizia Instantei in situatie de faliment. FGA a platit pe 3 mai 2016, suma de 1,25 milioane lei, pentru 248 de dosare.

FGA anunta ca platile vor continua in perioada urmatoare, pentru toate dosarele aprobate la plata in Comisia speciala a FGA. Pana la data de 25 aprilie 2016, au fost avizate in Comisia speciala un numar de 4.195 de dosare, din care un numar de 24 au fost respinse. Suma aprobata la plata pentru celelalte 4.171 de dosare este de peste 16,1 milioane de lei. Platile se vor efectua in functie de varianta aleasa de fiecare creditor de asigurari: intr-un cont bancar prin virament, prin mandat postal sau cash, la orice agentie a bancii Raiffeisen.

Potrivit art. 266 alin. 2 din Lega nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societatii aflate in faliment. Decizia Instantei din data de 28 aprilie 2016 nu modifica activitatea de priire si procesare a cererilor de plata din partea potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari.

La 1 octombrie 2015, FGA a incheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si al bazelor de date de la Astra Asigurari si anume: 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare, din care in Romania - 1.826.483 polite si 51.566 dosare de dauna, Germania - 6.128 de polite si 193 dosare de dauna, Slovacia - 22.752 polite si 642 dosare de dauna si Ungaria - 191.241 polite si 4.809 dosare de dauna.

Transferul dosarelor de dauna, inclusiv a dosarelor de rascumparare, nu a presupus si instrumentarea din oficiu a acestora. Pentru fiecare dosar de dauna, posibilul creditor de asigurari, conform legii, a trebuit sa transmita catre FGA o Cerere de plata-Anexa 6, insotita de o Declaratie pe propria raspundere in sustinerea documentelor justificative-Anexa7. Doar dupa primirea celor doua documente, dosarele de dauna au putut fi avizate de catre directiile de specialitate ale FGA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri