Mecanismul de finantare presupune ca fermierii imprumuta bani de la banca pentru a plati cheltuielie aferente activitatilor agricole, iar banii urmeaza sa fie returnati in momentul in care subventiile vor fi incasate de la Uniunea Europeana. Mai multe banci au lansat oferte speciale pentru prefiantarea subventiilor, una dintre cele mai sigure afaceri cu sectorul agricol, in conditiile in care garantia este chiar subventia.

Banca Comerciala Carpatica, controlata de Patria Bank, a lansat luni o finantare pentru persoanele fizice sau firme din agricultura.

“In baza colaborarii bancii cu APIA, agricultorii pot obtine, in avans, pana la 90% din valoarea subventiei cuvenite, apeland la creditul oferit de Carpatica in conditii foarte avantajoase. Astfel, documentatia pentru acest imprumut este minima, iar solicitarile clientilor si analiza dosarelor se finalizeaza cu promptitudine”, se arata intr-un comunicat al bancii, conform News.ro.

Citeste si:

Rambursarea imprumutului se poate realiza fie in transe, fie integral, la scadenta, in functie de modul de virare a subventiilor de catre APIA. Anterior, OTP Bank Romania a semnat conventiile cu APIA si Fondurile de Garantare, prin care fermierii care solicita finantari pentru efectuarea lucrarilor agricole pot obtine un avans de pana la 140% din valoarea subventiei pe suprafata pentru 2016, fara garantii suplimentare de la Fondurile de Garantare.

Recent, OTP Bank a lansat si un credit pentru dubla prefinantare a subventiilor APIA, pe care il vinde companiilor, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor familiale si celor individuale care activeaza in agricultura.

Fermierii care primesc fonduri europene de la APIA au acces, la banci si IFN-uri, la credite cu o dobanda redusa la 2,5% si un comision de maximum 1%, decizie luata in urma unei intalniri ce a avut loc, in iunie, intre mediul bancar si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.