“Am vedea utila targetarea mai precisa a creditului Prima casa catre cei care, intr-adevar, nu numai ca sunt tineri, dar au o situatie materiala mai putin buna, care nu cumpara casa pentru ca familia sa aiba o casa de vacanta, ci pentru a locui in ea, si nici pentru a o inchiria. Casa cumparata prin Prima casa ar trebui sa respunda unor nevoi locative reale si nu unei optimizari financiare pe banii altora”, a declarat Radulescu pentru wall-street.ro.

In prezent, nu exista o limita superioara a veniturilor solcitantului de credit, ci doar o limita de suma, astfel incat oricine poate accesa un credit Prima casa, chiar daca are venituri ridicate. Mai mult, desi plafonul de creditare este de 60.000 de euro pentru un apartament (din care 57.000 de eruo credit si 5% avans), se pot cumpara si locuinte mult mai scumpe, cu conditia ca debitorul sa acopere diferenta de pret.

Potrivit lui Radulescu, programul Prima casa a avut un rol foarte important in anii imediat post criza si a redevenit important ca urmare a aparitiei Legii privind darea in plata. “Legea a destabilizat intr-un mod foarte serios piata constructiilor de locuinte si, in acele conditii, programul Prima casa a putut fi folosit drept mecanism de a estompa efectele unei legi foarte gresit construita”, a adaugat Radulescu.

El a punctat faptul ca, in acest moment, efectul acestei legi a disparut, iar piata a inceput sa isi revina.

Sursa foto: Agerpres foto