Economistul sef al BCR, Horia Braun, subliniaza ca, pe zece ani, costurile de imprumut ale Romaniei au crescut in linie cu ROBOR, si se asteapta ca la finalul anului viitor randamentul oferit de Romania la titlurile pe 10 ani sa ajunga la 4,5% pe an.

Astfel, cu rating investment grade, Romania ofera o marja de 1% in euro sau dolari si de circa 4% la lei, ceea ce este peste Ungaria, Polonia si aproape orice alta piata investment grade din Uniunea Europeana.

"Riscul de tara este in scadere si a fost in scadere in ultimele luni, ceea ce pentru mine nu prea are sens. Cred ca este legat de conjunctura de pe pietele internationale. Romania inca plateste o marja consistenta fata de alte tari, de aproape 100 de bps. De exemplu Polonia este la circa 30-40 bps si atunci cumva Romania este atractiva pentru ca nu prea ai in ce sa investesti", a declarat Braun pentru wall-street.ro.

In prezent, yield-ul pe zece ani (Mid-swap) este de circa 4,13% (cotatie de vineri), marcand o crestere de circa 25 de puncte de baza fata de acum o luna. In plus, spread-ul fata de regiune s-a largit in ultima perioada, atrage atentia si Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank.

Sursa foto: Lucian Milasan_Shutterstock