Dobanzile pe care Romania este nevoita sa le plateasca la imprumuturile pe 10 ani au inceput sa creasca, in linie cu asteptarile de apreciere a ROBOR, dar tara noastra ramane in continuare o piata extrem de atractiva pentru investitori, in contextul in care plateste o marja de aproape 100 de puncte de baza, la rating investment grade, in timp ce Polonia ofera doar 30-40 bps.

Economistul sef al BCR, Horia Braun, subliniaza ca, pe zece ani, costurile de imprumut ale Romaniei au crescut in linie cu ROBOR, si se asteapta ca la finalul anului viitor randamentul oferit de Romania la titlurile pe 10 ani sa ajunga la 4,5% pe an.

Astfel, cu rating investment grade, Romania ofera o marja de 1% in euro sau dolari si de circa 4% la lei, ceea ce este peste Ungaria, Polonia si aproape orice alta piata investment grade din Uniunea Europeana.

"Riscul de tara este in scadere si a fost in scadere in ultimele luni, ceea ce pentru mine nu prea are sens. Cred ca este legat de conjunctura de pe pietele internationale. Romania inca plateste o marja consistenta fata de alte tari, de aproape 100 de bps. De exemplu Polonia este la circa 30-40 bps si atunci cumva Romania este atractiva pentru ca nu prea ai in ce sa investesti", a declarat Braun pentru wall-street.ro.

In prezent, yield-ul pe zece ani (Mid-swap) este de circa 4,13% (cotatie de vineri), marcand o crestere de circa 25 de puncte de baza fata de acum o luna. In plus, spread-ul fata de regiune s-a largit in ultima perioada, atrage atentia si Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank.

Randamentele pe termen lung sunt totusi mai sensibile la politica fiscala si la ce se intampla in pietele financiare, in timp ce dobanzile pe termen scurt tin cont mai mult de miscarile BNR. De altfel, de circa o saptamana, ROBOR creste galopant, iar luni cotatia a ajuns 1,71%.

In ceea ce priveste prima de risc a Romaniei, care poate creste costurile de imprumut, economistul BCR crede ca nu ar trebui sa vedem salturi spectaculoase, atata timp cat deficitul bugetar ramane in limita de 3% din PIB (nu intram in procedura de deficit excesiv) si "cata vreme contextul international este benign sau chiar usor pozitiv cum este acum".

Principalul risc din plan extern tine de politica BCE de restrangere a lichiditatii prin reducerea achizitiei de active, iar piata sa reactioneze exagerat prin miscari violente la dobanzile in euro.

Pe dobanda de politica monetara, BCR nu vede modificari pana la final de 2018, avand in vedere ca BNR "se va uita si la ceea ce face BCE si va astepta prima miscare a Bancii Centrale Europene".

"Este o tactica, daca modifici dobanda de politica monetara este o miscare permanenta, nu poti sa te razgandesti, dar daca lucrezi cu politici de lichiditate le poti reversa, esti mult mai flexibil", sustine Horia Braun.

Daca piata incepe sa ataca mai puternic leul, ar putea sa oblige BNR sa creasca dobanda de referinta - Horia Braun

Pe de alta parte, economistii ING se asteapta ca banca centrala sa ingusteze in 7 noiembrie coridorul de variatie in jurul dobanzii de referinta, decizie care a avut deja un impact in evolutia ROBOR.

Sursa foto: Lucian Milasan_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri