Cererea de apatamente noi din piata rezidentiala este foarte bine reprezentata, constanta si s-a dovedit a fi destul de elastica la socurile recente. Cu toate acestea, este dificil de apreciat, de exemplu, cat de elastica va ramane in continuare la socul cresterii suplimentare a indicelui ROBOR sau pana unde poate sa urce cursul de schimb astfel incat sa nu afecteze cererea. Pana acum turbulentele au fost destul de bine atenuate in piata rezidentiala, dar orice elasticitate are o limita, apreciaza Gabriel Voicu, directorul New Homes division in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"Cererea si numarul de tranzactii din piata nu au fost foarte afectate de aceste socuri, iar aceasta stabilitate a stimulat increderea investitorilor in piata rezidentiala locala, care se afla la cel mai ridicat nivel din istoria moderna a pietei", spune Gabriel Voicu (foto).

El arata ca in prezent sunt in constructie si urmeaza a fi finalizate pana la finele acestui an un numar de 12 proiecte cu peste 300 de unitati in Bucuresti si in imprejurimi, versus sapte cate au fost anul trecut, iar peste 200 de unitati sunt 21 de proiecte versus zece in 2017. "Daca la aceste volume adaugam si mult anuntatele achizitii de terenuri in scopuri de dezvoltari rezidentiale in zona Expozitiei si Barbu Vacarescu, cumva arata ca investitorii au incredere sa dezvolte proiecte mari intr-o singura faza. Sunt in piata proiecte cu faze destul de consistente care ajung la cateva sute de apartamente".

Retail jobs

In plus, ultimii trei ani au adus o crestere semnificativa a numarului de proiecte middle market din Bucuresti, destinate persoanelor cu venituri medii si peste medii si caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau in apropierea marilor centre de birouri, suprafete mai mari comparativ cu ale locuintelor vechi similare si finisaje de o calitate mai ridicata.

Astfel, daca in 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidentiale dezvoltate in Bucuresti si imprejurimi tinteau segmentul middle market, circa 37% din oferta noua dezvoltata in 2017 se adresa aceluiasi segment potrivit datelor Coldwell Banker Romania, aceasta crestere a calitatii ofertei fiind vizibila si in piete rezidentiale regionale din tara - iar 2018 va fi anul care va aduce cea mai importanta schimbare in acest sens.

Din cele peste 12.000 de locuinte noi aflate in acest moment in constructie in Bucuresti si imprejurimi, 46,3% tintesc segmentul middle market, acesta fiind cel mai ridicat nivel detinut vreodata de segment in totalul locuintelor aflate in dezvoltare.

Citeste si:
Primul "oras" nou construit dupa Revolutie, ajuns la 10.000 locuitori
Cosmopolis, primul "oras"...

Un nou salt spectaculos al ROBOR la 3 luni

Indicele ROBOR a crescut luni la 2,22% pe an, de la 2,13% pe an in sedinta precedenta (plus 0,09 puncte), pe fondul inflatiei tot mai accentuate. Este cel mai ridicat nivel din momentul in care indicele a revenit pe crestere, in toamna anului trecut, o valoare similara inregistrandu-se in data de 5 decembrie 2017.

Totodata, este al doilea salt semnificativ al indicelui din ultima perioada dupa ce, in 16 aprilie, a urcat cu 0,06 puncte procentuale de la o zi la alta, de la 2,07% pe an la 2,13% pe an. Cresterea ROBOR are loc in contextul in care, in martie, inflatia anuala a ajuns la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani.

Indicele ROBOR la 3 luni este urmarit in mod special de clientii bancilor pentru ca acesta este luat in calcul, in cele mai multe cazuri, in momentul actualizarii dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila aflate in derulare.

Citeste si:
Georgia Cailean, noul CEO al Coldwell Banker Romania
Coldwell Banker Romania o...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri