Valoarea totala a despagubirilor platite Omniasig VIG in 2017 a fost de peste 626 milioane lei, in crestere cu peste 10% fata de anul precedent. Exploziile, incendiile si accidentele rutiere in strainatate au reprezentant principalele cauze pentru cele mai mari daune platite de compania de asigurari. Omniasig este singura companie de asigurari din Romania care publica detaliat informatii despre daunele platite.

Pe segmentul Property, in 2017, cele mai insemnate pagube au fost provocate de o explozie urmata de incendiu, care a generat avarii la stocuri si echipamente, incident pentru care a fost platita o despagubire in valoare de 7,40 milioane lei. In topul despagubirilor, figureaza si un incendiu la un centru comercial (peste 7,30 milioane lei), iar pe locul trei se situeaza o despagubire de 2,59 milioane lei pentru un incendiu izbucnit la un restaurant, care a afectat si o cladire alaturata.

Top 5 Despagubiri platite in 2017 - Property
Pozitie Valoarea despagubirii platite (mil. lei) Cauza
1 7,4 Explozie urmata de incendiu
2 7,35 Incendiu la un centru comercial
3 2,59 Incendiu la un restaurant, fiind afectata si o cladire alaturata
4 2,2 Explozie urmata de incendiu
5 1,76 Incendiu cladire de spatii de birouri

Pe linia RCA, in 2017, topul este dominat de accidentele produse in strainatate, cea mai mare despagubire, de 3,03 milioane lei, fiind platita pentru un accident in lant produs de un autotractor in Franta. In accident au fost implicate 16 autovehicule si s-a soldat cu opt persoane vatamate, dintre care patru in stare grava si una decedata.

A doua despagubire in clasament, de 2,40 milioane lei, este tot pentru un accident in strainatate, de data aceasta in Italia, in care un sofer nu a respectat indicatorul stop dintr-o intersectie. In consecinta, masina a intrat in coliziune cu un alt autoturism. Pe locul trei este o despagubire de 1,65 milioane lei pentru un incident din Romania - un incendiu provocat de un scurtcircuit la bordul masinii, soldat cu vatamarea corporala a unui minor aflat in autoturism.
Recent, OMNIASIG a introdus si facilitatea de solutionare, in anumite conditii, a dosarelor de dauna RCA doar in baza fotografiilor si documentelor trimise de catre pagubit prin mijloace de comunicare electronice.

Conform raportului emis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in data de 30 martie 2018 si publicat pe website-ul institutiei, raport denumit "Analiza perioadei de plata si solutionare a dosarelor de dauna avizate la asiguratori in trimestrul IV 2017, in baza politelor de asigurare obligatorie auto RCA", Omniasig a inregistrat un procent de 99,12% al dosarelor de dauna RCA platite in termenul legal, iar durata medie de plata este de doar 3,15 zile/dosar, ceea ce reprezinta o imbunatatire a acestui indicator fata de trimestrul III din 2017 cand acesta era de 3,61 zile/dosar. Conform aceleiasi analize ASF, Omniasig a inregistrat cea mai mica durata medie de solutionare a dosarelor de dauna, respectiv de 20,98 zile/dosar.

Top 5 Despagubiri platite in 2017 - RCA
Pozitie Valoarea despagubirii platite (mil. lei) Cauza
1 3,03 Accident in lant in Franta din cauza unor probleme la sistemul de franare, soldat cu opt persoane vatamate
2 2,4 Soferul nu a respectat indicatorul stop dintr-o intersectie, intrand in coliziune cu un automobil, in Italia
3 1,65 Vatamare corporala a unui minor aflat in autoturism, ca urmare a incendiului provocat de un scurtcircuit la bord
4 1,42 Accident in Germania, in urma caruia 11 persoane au suferit vatamari corporale
5 1,34 Vatamare corporala - invaliditate - renta viagera

Pe linia asigurarilor CASCO, cea mai mare despagubire a fost de peste 334.000 lei, pentru un autoturism lovit de un altul, al carui sofer a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens. Urmatoarea despagubire, in valoare de aproape 318.000 lei, a fost cauzata de un autoturism al carui sofer a pierdut controlul volanului intr-o curba si a iesit de pe carosabil.

In ceea ce priveste linia CASCO, majoritatea asiguratilor au ales sa isi repare autoturismele in unitati care apartin retelei de service-uri partenere Omniasig.

Top 5 Despagubiri platite in 2017 - CASCO
Pozitie Valoarea despagubirii platite (lei) Cauza
1 334.000 Autoturism lovit frontal de un altul intrat pe contrasens
2 318.000 Soferul a pierdut controlul volanului in curba si a iesit in afara carosabilului
3 288.000 Autobuz de transport calatori a derapat si a intrat pe contrasens - a rezultat vatamarea corporala a pasagerilor din autobuz si a soferului autoutilitarei
4 288.000 Soferul nu a pastrat distanta de siguranta, tamponand in spate o semiremorca
5 285.000 Autoturism lovit frontal de un alt autoturism intrat pe contrasens

Cat despre segmentul de asigurari de locuinte, cea mai mare despagubire a fost de 1,13 milioane lei, suma platita in urma unui incendiu izbucnit intr-o locuinta, incident in urma caruia au fost deteriorate si bunurile din interior. A doua despagubire ca valoare, de peste 435.000 lei, a fost platita pentru un imobil deteriorat in proportie de 80% in urma unei explozii cauzate de scapari de gaze de la aragaz, explozie urmata de incendiu. Pe locul trei (peste 315.000 lei) din clasament a fost un incendiu dintr-un apartament de bloc, cauzat de un scurtcircuit la cablurile electrice din bucatarie.

Din 2018, Omniasig ofera facilitatea de autoconstatare a daunelor pe segmentul asigurarilor de locuinte. Astfel, asiguratul sau pagubitul poate efectua singur constatarea, fara participarea reprezentantilor Omniasig, prin trimiterea unor fotografii relevante si completarea unui formular.

De asemenea, clientii Omniasig au la dispozitie facilitatea de plata rapida a daunelor (in valoare de pana la 2.000 lei, pentru anumite riscuri, fara solicitare de documente), fara constatare. In 2017, au fost platite 423 dosare prin aceasta modalitate, intr-o perioada de maximum trei zile, permitand astfel asiguratului sa isi poata face reparatiile in locuinta in cel mai scurt timp posibil.

Top 5 Despagubiri platite in 2017 - Asigurari de locuinte
Pozitie Valoarea despagubirii platite (mil. lei) Cauza
1 1,13 Incendiu in locuinta si bunuri deteriorate
2 0,435 Explozie cauzata de scapari de gaze, urmata de incendiu (imobil deteriorat in proportie de 80%)
3 0,315 Incendiu intr-un apartament de bloc cauzat de un scurtcircuit
4 0,271 Incendiu intr-o casa - au fost afectate acoperisul si bunurile din locuinta
5 0,237 Explozie cauzata de scapari de gaze, urmata de incendiu (imobil deteriorat in proportie de 80%)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri