Tinerii de pana in 35 de ani (millennials) au un acces ridicat la finantare in Romania si au un comportament de plata mai bun decat celelalte categorii de varsta. Si pentru viitori, riscul de neplata este mai redus in cazul tinerilor, insa aceasta categorie trebuie monitorizata atent pentru ca cei incadrati aici inca nu au trecut printr-o recesiune economica, sustine Florin Dragu, seful Diviziei de Risc Sistemic si Monitorizare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Acesta a prezentat o analiza pe aceasta tema in cadrul conferintei Future Banking, organizata de wall-street.ro.

Conform analizei, accesul tinerilor la finantare este unul semnificativ in Romania, 31% din imprumuturile totale acordate populatiei de bancile autohtone mergand catre aceasta categorie de clienti. Mai mult, ritmul de crestere este unul superior celorlalte categorii de varsta.

“In martie 2018, creditarea pe acest segment inregistra o rata anuala de crestere de 11%, in timp ce la populatia de peste 35 de ani ritmul anual de crestere de doar 8%. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica pe segmentul creditelor ipotecare. Achizitia de locuinte reprezinta 75% din totalul creditelor accesate de persoanele din categoria millennials”, a explicat Dragu, mentionand ca opiniile exprimate ii aparatin si nu implica pozitia BNR.

De altfel, tinerii mentionati detin 42% din creditele ipotecare in derulare in prezent. In acest caz, ritmul anual de crestere este chiar peste cel general, respectiv 12% in cazul millennials.

Tinerii au accesat preponderent credite Prima Casa (cumuleaza 54% din totalul imprumuturilor Prima Casa, iar acestea detin 64% creditele pentru locuinte contracatate de acestia).

Si in cazul creditelor de consum, ritmul de crestere anual este mai mare in cazul tinerilor decat la celelalte catgorii de varsta.

In schimb, in cazul cardurilor de credit si overdraft, tinerii de pana in 35 de ani cedeaza primul loc in favoarea persoanelor mai in varsta. Totusi, 54% din cei din categoria millennials detin un astfel de produs.

Risc de neplata mai scazut in cazul millennials

In ceea ce priveste gradul de indatorare, nu exista diferente semnificative intre millennials si debitorii de peste 35 de aini, insa in ultimul an acesta a crescut pentru toate categoriile de debitori (mai mult in cazul celor cu venituri sub medie, care au in derulare credite ipotecare).

De remarcat este faptul ca riscul de credit este mult mai redus in cazul tinerilor decat la celelalte categorii. Rata de neperformanta pentru ipotecare este de doar 0,3% in cazul millennials, mult sub media de aproximativ 3%. La creditele de consum, rata este ceva mai mare, de 4,4%, insa, de asemenea, mai mica decat cea generala, de 5%.

“Estimarile pentru perioada urmatoare arata ca debitorii sub 35 de ani au o probabilitate de a intra in stare de nerambursare mai scazuta pentru creditele ipotecare, de pana la 0,5%, iar in cazul creditelor de consum tendinta este similara”, a explicat Dragu.

Florin Dragu a fost prezent la conferinta Future Banking, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Banca Transilvania si Visa. Evenimentul este sponsorizat de EFSE, Namirial Group, TBI Bank, Patria Bank, Pelifilip si Apero.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri