Orice parinte ar trebui sa se gandeasca la educatia financiara a copilului sau si sa se asigure ca acesta este pregatit sa isi gestioneze cu responsabilitate fondurile in momentul in care devine activ financiar. O baza solida formata inca din primii ani de viata va face din copilul tau un adult responsabil ce va atinge mult mai repede independenta financiara.

Lipsa educatiei financiare este una dintre metehnele societatii noastre, lucru demonstrat si de catre un studiu realizat in urma cu 3 ani de catre agentia de rating Standard & Poor's, care situeaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Insuflarea responsabilitatii financiare in randul generatiilor tinere ar trebui sa fie o prioritate pentru orice parinte. In cazul in care iti doresti sa faci acest lucru, ti-am pregatit pentru inceput 7 sfaturi simple prin care sa iti inveti copilul cum sa economiseasca si sa fie atent la cheltuieli.

1. Explica-i diferenta dintre cheltuielile necesare si cele extra

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa ii faci atunci cand iti inveti copilul sa economiseasca este sa ii explici acestuia diferenta dintre cumparaturile necesare si cele extra. Ofera-i exemple clare, preluate din stilul tau de viata, cum ar fi faptul ca mancarea, imbracamintea si utilitatile sunt lucruri strict necesare, iar un bilet la film, un telefon nou sau o iesire la mall intra in categoria extra.

2. Ofera-i o serie de sarcini si rasplateste-l cu sume modice

Pentru a-l ajuta pe copil sa invete cat mai bine cum sa economiseasca, trebuie sa il pui in situatia de a-si gestiona proprii bani. Dincolo de alocatia pe care acesta o primeste, ofera-i sume modice de bani in schimbul indeplinirii anumitor sarcini la nivelul familiei.

sursa foto: junpizon/shutterstock.com

3. Invata-l sa isi seteze obiective

Daca iti vei pune copilul sa economiseasca, insa fara a-i explica de ce, exista sansa ca acesta sa vada intreaga activitate ca fiind lipsita de sens. Invata-l sa isi seteze obiective. De exemplu, daca isi doreste o noua masinuta, benzi desenate sau orice altceva care costa 80 de lei, iar “rasplata” pe care i-o oferi tu pentru activitatile de la nivelul familiei este de 20 de lei pe saptamana, acesta va realiza ca are nevoie de o luna pentru a-si atinge scopul, motivandu-se astfel sa economiseasca.

4. Incurajeaza-l sa isi monitorizeze cheltuielile

Pentru a reusi sa economiseasca cat mai bine, incearca sa il inveti pe copil cum sa isi urmeasca cheltuielile. Transforma aceasta activitate intr-un joc, in care el isi noteaza la finalul zilei produsele pe care le cumpara. In fiecare duminica il poti ruga sa isi calculeze totalul sumelor cheltuite pe parcusul saptamanii. In felul acesta va constientiza care este destinatia banilor sai, dar si sansele de a-si atinge obiectivele stabilite.

sursa foto: Africa Studio/ Shutterstock.com

5. Creeaza-i un loc special in care sa isi tina economiile

Fie ca vorbim despre popularele pusculite in forma de purcelus sau despre conturile de economii dedicate copiilor, locul in care il vei indruma sa isi tina economiile poate fi un aspect ce il va stimula sa fie mai atent la modul in care isi gestioneaza cheltuielile. In cazul in care acesta a trecut de vremea pusculitelor, poti discuta cu el despre ceea ce implica deschiderea unui cont de economii pe care il poti administra tu pana in modul in care va deveni activ financiar. Ii poti explica ce este o dobanda, care in cazul unor oferte actuale din piata poate fi de 2% pe an sau chiar mai mult, dar si angajamentul pe termen lung pe care si-l va lua in urma accesarii unui instrument financiar de acest fel.

6. Ofera-i tu un stimulent in momentul in care atinge un prag important al obiectivului sau

In cazul in care stimulentele oferite de catre un produs financiar crezi ca nu ii vor deschide apetitul pentru economisire, ofera-i tu un stimulent in momentul in care a ajuns la un anumit procent din suma pe care si-a propus sa o stranga. De exemplu, daca strange 500 de lei pentru o noua bicicleta, ofera-i un bonus de 25 de lei pentru fiecare 100 de lei pe care ii pune deoparte.

7. Lasa-l sa invete din greseli

Incearca, cel putin pentru inceput, sa nu fii riguros cu el in ceea ce priveste economisirea banilor. O verificare stricta a cheltuielilor pe care le face il poate crispa si descuraja sa dezvolte un obicei din aceasta activitate. Cu cat greselile vin la o varsta cat mai frageda, acestea pot reprezenta o lectie valoroasa ce il va ajuta in momentul in care va ajunge sa se intretina din veniturile proprii.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri