Sistemul bancar românesc a intrat deja pe un drum a cărui destinație poartă numele de Open Banking, un concept ce schimbă semnificativ din temelii industria financiară așa cum o știam cu toții. Aceste schimbări sunt menite să îți ușureze viața ție, utilizatorul de servicii financiare și să te ajute să îți administrezi mai bine banii. Vom vorbi în cadrul acestui material despre o parte dintre beneficiile de care te vei bucura și tu odată cu implementările open banking în România.

Conceptele de Open Banking și democratizare a datelor merg mână în mână pe acest drum. Când spunem democratizarea datelor, ne referim la faptul că acest concept te ajută să realizezi valoarea datelor tale și îți oferă posibilitatea de a avea controlul asupra lor. De fapt, în conceptul de open banking, tu, în calitate de utilizator final, trebuie să îți dai acordul de fiecare dată când datele tale financiare vor fi împărtășite.

Putem lua exemplul unui utilizator, persoană fizică, ce are 2 conturi bancare. Primul cont bancar este cel pe care își încasează salariul și prin intermediul căruia își plătește facturile. Pe cel de-al doilea îl folosește în momentul în care alege să călătorească în afara țării sau să cumpere diverse produse de pe site-uri din străinătate, deoarece are parte de un schimb valutar mai bun.

La un moment dat își setează obiectivul de a-și cumpăra o locuință mai spațioasă, iar pentru a face acest efort financiar dorește mai întâi să obțină o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor sale pentru a concluziona dacă pentru a susține acest demers este îndeajuns să economisească o anumită perioadă de timp sau să apeleze la un produs de creditare. Vom prezenta acest proces în două scenarii: viața cu Open Banking și cea fără Open Banking, pentru a înțelege concret diferențele.

Viața fără Open Banking

Personajul nostru descoperă o aplicație destinată administrării finanțelor personale, așa-numitele PFM-uri (personal financial management). Din cauză că aplicația respectivă nu are acces direct la conturile sale bancare, acesta trebuie să introducă manual fiecare tranzacție în parte.

Procesul este unul greoi, iar de cele mai multe ori utilizatorul omite anumite tranzacții, ceea ce duce la crearea unei imagini de ansamblu eronate cu privire la cheltuielile sale. Drept urmare, personajul nostru ar putea să ia o decizie importantă fără a fi analizat toate datele financiare, ceea ce ar duce la o presiune pe bugetul său mult mai mare.

Viața cu Open Banking

Având în vedere că Open Banking este un concept stabilit în urma unor reglementări europene obligatorii, ce oferă furnizorilor terți autorizați de servicii acces, doar cu acordul consumatorului, la datele administrate de instituțiile financiare bancare și non-bancare, planificarea financiară a personajului nostru devine mult mai ușoară.

Iată cum: odată ce a oferit aplicației de administrare a finanțelor personale posibilitatea de a-i accesa conturile bancare, tranzacțiile sale din cele două conturi vor fi automat analizate de către algoritmii din spatele aplicației, generându-i un raport cu privire la modul în care sunt administrate finanțele sale. În plus, datele facturilor/chitanțelor pot fi introduse cu ușurintă automatizat.

Accesul la date în timp real oferă aplicației puterea de a genera statistici clare cu privire la obiceiurile sale de plată, ajutându-l să-și administreze mai eficient finanțele. Dincolo de această imagine de ansamblu asupra cheltuielilor sale, aplicațiile de administrare a finanțelor personale pot avea și opțiunea de a-i recomanda diverse produse financiare, fie de economisire sau creditare, în funcție de profilul financiar complet pe care l-au realizat în urma agregării datelor sale.

Ryke, aplicația care te poate ajuta să te bucuri de beneficiile aduse de Open Banking

Pentru a înțelege mai bine cum arată viața cu Open Banking, poți încerca aplicația Ryke, asistentul financiar digital adresat persoanelor fizice. Utilizând SmartPG, hub-ul de integrare #openbanking, Ryke aduce toate conturile tale bancare în același loc și generează calcule și previziuni ale soldurilor tale agregate cât se poate de exact și în timp real.

Având în vedere funcționalitățile de care dispune, poți vedea aplicația Ryke ca pe un consultant financiar personal ce își are biroul în smartphone-ul tău, dar și, în curând la încheietura mâinii, și care te ajută să economisești sume semnificative lună de lună printr-o înțelegere de ansamblu personalizată pe obiceiurile tale financiare.

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri