IT Smart Systems lansează oficial versiunea public beta a Smart Payment Gateway – SmartPG, un Hub de integrare dezvoltat pentru a facilita accesul furnizorilor terți de servicii autorizați la interfețele API expuse de bănci. IT Smart Systems își propune ca până la sfârșitul acestui an să integreze in Hub toate cele top 10 bănci din România.

“Hub-ul Smart Payment Gateway este o alternativă modernă și extrem de sigură a sistemului bancar tradițional, care va produce efecte pozitive atât asupra instituțiilor financiare, cât și asupra consumatorilor finali. Am deschis portalul Hub-ului pentru fintech-urile aflate la început de drum și pentru instituțiile financiare, ca acestea să contribuie cu idei inovatoare, iar împreună să facem mai accesibilă intrarea în spațiul PSD2”, a afirmat Cristian Barbu, Managing Partner al IT Smart Systems.

Pentru a deveni conforme cu Directiva Europeana PSD2, băncile din România s-au aliniat ca model de implementare la principiile listate în ghidul Berlin Group, însă există diferențe majore între acestea. Prin Smart Payment Gateway este integrat și normalizat accesul la cele mai importante bănci din România din acest moment (ca, de exemplu, BRD, BCR, BT, ING într-o prima faza, urmate de CEC Bank și Raiffeisen), cât și Revolut.

Citește și Începe era Open Banking în România: Banca Transilvania aduce conturile altor bănci și FinTech-uri în NEO

SmartPG este conform cu Standardele și reglementările Berlin Group, este agnostic tehnologic (poate fi integrat cu orice platformă, fiind bazat pe API-uri) si aduce inovație prin:

  • oferirea unui model de integrare unitar cu aceleași secvențe de apel pentru API-uri și cu structură comună
  • încărcare elastică și reziliență extinsă (prin utilizarea IBM Cloud API Connect)
  • stocare securizată a parolelor și certificatelor clienților (utilizând servicii conforme FIPS în Cloud)
  • înrolare și gestiune facilă a conectivității la API-urile tuturor băncilor

Utilizând Hub-ul nativ în Cloud, furnizorii terți de servicii vor putea accesa o gamă largă de date financiare furnizate de băncile din România printr-o singură integrare, ceea ce va scădea costurile de dezvoltare, va înlesni lansarea pe piață și va minimiza impactul ajustărilor de infrastructură estimate.

Securitatea – componenta vitală a serviciilor financiare

Securizarea accesului terților la informațiile legate de conturi, balanță și tranzacții, precum și la inițierea de plăți sunt principalele provocări în implementarea noii directive europene. Comparativ cu modelul existent de interacțiune directă - Mobile Banking și Internet Banking, noul model PSD2, care implică suplimentar terțul, este cu siguranță mai complex și aduce vulnerabilități suplimentare (legate de scurgeri de informații despre client, tranzacții frauduloase, indisponibilitatea serviciilor sau prestatori compromiși). Controalele de securitate trebuie implementate asupra mai multor niveluri de informații, în mai multe straturi: nivel transport, nivel aplicație, nivel specific canalului de acces și la nivel de perimetru

”Pentru SmartPG, standardele de securitate oferite de bănci au fost doar temelia peste care au fost implementate niveluri suplimentare de securitate, fără a afecta însă experiența utilizatorilor”, declară Ana Maria Georgescu, Executive Partner în cadrul ITSS.

Construind viitorul serviciilor financiare în România

Ecosistemul dinamic local format de bănci și fintech-uri este în plină dezvoltare. În ultimii doi ani s-a construit fundația, prin alinierea la directivele europene și stabilirea cadrului legislativ local. Anul curent a fost rezervat ultimelor rafinări și schimbări în testele de incubator, iar stadiul real al dezvoltărilor din cadrul băncilor face ca 2021 să fie un an al activităților de update-uri și mentenanță pe care orice consumator de API-uri de PSD2 va trebui să le poată susține.

Experiența, cunoștințele din domeniul PSD2 și capacitatea de inovație, vor fi factori diferențiatori pe această piață, alături de menținerea “la zi” a componentei de securitate și alinierea permanentă a acesteia la cele mai noi standarde și bune practici. SmartPG este într-o continuă dezvoltare și îmbunătățire a capabilităților. In acest moment, hub-ul este disponibil într-o versiune public beta pentru băncile deja integrate, iar de la o zi la alta această listă este extinsă: IT Smart Systems își propune ca până la sfârșitul acestui an să integreze in Hub toate cele top 10 bănci din România.

IT Smart Systems implementează componentele IT ale programelor de transformare digitală, oferind clienților soluții API de open banking pentru a crea noi soluții și servicii în piață. Smart Payment Gateway se află la baza acestor soluții și cuprinde tot know-how-ul ITSS acumulat in domeniile open banking și digital identity.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri