Este suficient factorul cool pentru a prinde in Romania platile mobile? Din experienta unor giganti precum AliPay sau Starbucks si a pietelor pe care activeaza, un grad de acceptare NFC de 100% nu este o garantie ca utilizatorii vor prefera sa plateasca cu telefonul mobil in detrimentul cardului. Bancile trebuie sa ofere plus valoare si functionalitati cat mai diverse pentru a spera la o adoptie cat mai buna a platilor mobile.

"Gradul de acceptare NFC poate sa ajunga la 100%, dar tot nu vor fi plati mobile [...] Este tot o tranzactie cu cardul, la acelasi magazin, la acceasi coada, pentru acelasi produs, cu aceleasi costuri. Asta nu aduce o valoare suplimentara pentru nimeni", a declarat, intr-un comentariu pe Linkedin, Daniel Doderlein, CEO Auka, prezent saptamana trecuta in Romania la un eveniment despre plati mobile.

El da exemplul Starbucks, care a ajuns in Statele Unite cel mai popular serviciu de plati mobile, depasind Apple Pay, Google Pay si orice alt portofel digital emis de banci. De ce?

Din simplul fapt ca aduce beneficii suplimentare atat consumatorului, cat si comerciantului, si nu rezolva doar o problema de plata. "La fel ca AliPay, Tez si alte servicii mobile de plata, ce face Starbucks este sa elibereze platile de hardware si sa permita oamenilor si afacerilor sa plateasca si sa fie platiti oriunde, oricand", a completat Doderlein.

Bancile locale au inteles si ele strategia Starbucks sau AliPay si au gandit serviciul de plati mobile in jurul unei aplicatii, care sa iti ofere numeroase functionalitati. De exemplu, BT Pay, singura aplicatie bancara de plati mobile din piata locala bifeaza 7 functionalitati, dupa ce recent a adaugat 3 actiuni noi in portofelul digital: imparte costul unei plati, solicita bani de la mai multe persoane si trimite bani catre contacte multiple din telefon.

Si TBI Bank, o alta banca care a anuntat chiar la evenimentul organizat de Auka faptul ca dezvolta o aplicatie mobila, va introduce posibilitatea platilor mobile tot ca o functionalitate suplimentara fata de cele oferite in aplicatie.

In ceea ce priveste reglementarea platilor mobile, seful Auka nu vede provocari deosebite in Romania, avand in vedere ca in general legislatia pe zona de plati si moneda electronica este armonizata cu cea europeana si, mai mult, pentru un jucator din afara este usor sa intre in piata in baza unei licente "pasaportate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri