Daca "febra criptomonedelor" putem spune ca s-a calmat momentan, avand in vedere scaderile masive pe care preturile monedelor digitale le-au inregistrat, startup-urile blockchain lanseaza un nou trend prin cooptarea laureatilor Nobel pentru Economie in echipele lor.

Startup-urile blockchain au atras atentia in ultimii ani prin ideile revolutionare cu care si-au propus sa schimbe diverse industrii. O parte dintre ele au esuat lamentabil in timp ce altele continua sa isi concentreze eforturile pentru a lansa produse viabile.

Ofertele initiale de criptomonede, metoda de finantare specifica industriei blockchain, a reprezentat o adevarata mina de aur pentru startup-urile care dezvolta solutii in aceasta zona, o mina de aur in valoare de peste 20 de miliarde de dolari, conform datelor analizate de catre coindesk.com pana la finalul lunii iulie a acestui an. Desigur, o mare parte dintre acesti bani au ajuns si in buzunarele initiatorilor de proiecte blockchain care nu si-au onorat promisiunile ci doar au profitat de lipsa reglementarilor pentru a se imbogati peste noapte.

Toata aceasta popularite a industriei a dat nastere anul trecut unei adevarate frenezii in randul investitorilor care au inceput sa arunce cu bani in tot ceea ce avea legatura cu blockchain. Compania Kodak, un nume important in industria fotografiei contemporane, dar care s-a zbatut in ultimii ani sa supravietuiasca pe piata in fata unor competitori precum Sony sau Nikon, a inregistrat o crestere de 272% a actiunilor in momentul in care a anuntat planurile privind lansarea propriei criptomonede.

Un alt scenariu asemanator a avut loc si in cazul producatorului de bauturi Long Island Ice Tea Corp, ale carui actiuni au crescut cu aproape 500% dupa ce si-a schimbat denumirea in Long Blockchain Corp, conform businessinsider.com.

Vremea scenariilor prezentate mai sus se pare ca a apus, avand in vedere ca dezvoltarea de solutii blockchain in-house de catre gigantii din diferite industrii, de la cea auto pana la cea de retail, a devenit un lucru normal. Insa, un nou trend a inceput sa se contureze, de aceasta data, in zona startup-urilor blockchain, respectiv parteneriatele cu laureatii Premiilor Nobel pentru Economie.

Covee Network, un startup blockchain fondat la jumatate anului 2017, a anuntat incheierea unui parteneriat cu Alvin Roth, colaureat al Premiului Nobel pentru Economie in anul 2012 pentru “teoria alocarilor stabile si practica designului de piata”, conform Bloomberg.com.

Prysm Group, un alt jucator din industria blockchain, a ales sa lucreze cu Oliver Hart, colaureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2016 alaturi de Bengt Holmstrom pentru contributia lor la teoria contractelor.

Startup-ul blockchain Cryptic Labs LLC nu s-a lasat mai prejos si a cooptat chiar 2 laureati ai Premiului Nobel. Din echipa acestora fac parte acum americanul Eric Maskin, care primit Premiul Nobel pentru Economie in 2007 pentru lucrarile asupra teoriei de “concepere a mecanismelor” pietei , si britanicul Christopher Pissarides, castigator al Premiului Nobel pentru Economie in anul 2010 pentru o teorie care ajuta la intelegerea modului in care somajul este afectat de politicile guvernamentale.

Sursa foto: Paramonov Alexande / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri