Curs valutar BNR astazi, 23 noiembrie: leul se depreciaza in fata principalelor valute

Euforia leului nu a tinut prea mult. Dupa o sedinta in care s-a apreciat pe linie in fata principalelor valute, a urmat una in care a pierdut aproape tot ce castigase cu o zi in urma. Cum incheie leul saptamana?

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, 23 noiembrie, un curs de 4,6584 lei/euro, in crestere cu 0,31 bani (0,07%) de la 4,6553 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Chiar si asa, insa, leul incheie aceasta saptamana mai puternic decat pe cea precedenta, avand in vedere ca vinerea trecuta cursul stabilit de BNR a fost de 4,6639 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul scade din nou

Si dolarul american a crescut, in ultima zi a saptamanii, depasind din nou pragul de 4,1 lei/dolar. BNR a calculat, pentru moneda americana, un curs de 4,1021 lei/dolar, in urcare cu 2,48 bani (0,61%) de la 4,0773 lei/dolar cat a fost in sedinta de joi.

Nici in acest caz, insa, nu s-a depasit valoarea inregistrata de raportul dolar/leu de la finalul saptamanii trecute, cand acesta s-a situat la 4,1179 lei/dolar.

Deprecierea leului fata de dolar a fost cauzata, vineri, de aprecierea monedei americane fata de euro pe plan international, vanad in vedere ca dolarul nu este cotat direct pe piata romaneasca, ci indirect, prin intermediul raportului euro/dolar. Si, cum paritatea euro/dolar a scazut, din nou, sub pragul de 1,14 dolari/euro, aceasta evolutie a influentat si cotatia dolar/leu pe piata de la Bucuresti.

Nici francul elvetian, urmarit de debitorii cu credite in aceasta moneda, nu si-a continuat deprecierea fata de leu si a revenit pe crestere in sedinta de vineri. Acesta a fost cotat, vineri, la BNR la valoarea de la nivelul de 4,1170 lei/franc, in urcare fata de ziua precedente, cand raportul a fost stabilit la 4,1003 lei/franc.

De altfel, cursul francului este relativ stabil de ceva vreme, osciland in jurul valorii de 4,1 lei/franc.

Cursul euro in regiune - apreciere fata de zlot si forint?

Pe plan regional, moneda unica europeana si-a reluat, de asemenea, cresterea, in raport cu zlotul polonez si cu forintul unguresc. Insa coroana ceha si-a continuat aprecierea in fata euro, dupa evolutia similara din sedinta precedenta.

Aceasta din urma inregistra, la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, o apreciere de 0,07% in fata monedei unice europene, in timp ce zlotul polonez si forintul unguresc pierdeau 0,05%, respectiv 0,18%, in raport cu euro.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Setari Cookie-uri