Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, prezinta modificarile de taxe si impozite pentru 2019. Potrivit documentului elaborat de Finante, Guvernul va introduce „taxa pe lacomie” care vizeaza bancile, anunta Hotnews.ro.

De asemenea, ministrul de Finante a precizat ca aceasta taxa, dar si alte modificari, vor fi cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta, care va fi adoptata pana la finalul acestui an.

Mai exact, taxa "pe lacomie" se va aplica in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare, a explicat Eugen Teodorovici la palarul Victoria.

"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice o taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita taxa pe lacomie, pentru ca este cea mai buna expresie pentru ceea ce se intampla azi in Romania, care se aplica institutiilor in cazul in care ratele ROBOR la 3 luni si 6 luni depasesc o anumita valoare procentuala. Taxa se stabileste pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci cand este depasita valoarea de 1,5%. Acesta este pragul pana la care nu se aplica o astfel de taxa", a explicat Teodorovici, precizand ca impactul acestei masuri poate fi undeva la trei miliarde lei sau poate fi zero, daca bancile decid ca ROBOR sa fie pana la plafonul de referinta, de 1,5%, transmite Agerpres.

Ministrul Finantelor a mai vorbit de o serie de instrumente financiare, printre care este si fondul de dezvoltare si investitii, de 10 miliarde de euro, despre care Liviu Dragnea mentionase in urma cu o saptamana.

Lazea (BNR): Taxa pe active...
Citeste si: BNR: Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar

De asemenea, Teodorovici a anuntat si alte masuri, ce vizeaza multiple sectoare economice, conform Hotnews. Printre acestea se numara:

  • Plafonarea pretului la gaze pentru o perioada de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/ora
  • Pilonul II de pensii: fondurile pot investi in parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%
  • Taxa pe viciu va merge direct in bugetul de stat.
  • Programul gROwth: constructia a 1.000 de gradinite. Alocarile bugetare vor fi de pana la 500.000 de euro.
  • Punctul de pensie creste la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizatia sociala va fi de la 1 septembrie de 704 lei
  • In sectorul de educatie salariul va creste de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevazut in legea salarizarii pentru 2022.
  • In sectorul constructiilor vor fi reduse contributiile sociale ale salariatilor cu 3,75%.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministrul Finantelor anunta modificarea programului Prima Casa