Taxa "pe lacomie": Primele 4 banci din piata ar trebui sa dea peste 2 miliarde de lei la stat dupa rezultatele inregistrate in primele 9 luni

Taxa "pe lacomie" anuntata de Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, in seara zilei de 18 decembrie, parte a ordonantei de urgenta ce contine o avalansa de masuri fiscal-bugetare controversate, ar urma sa taie semnificativ din profiturile inregistrate de catre bancile din Romania in cazul in care va fi acceptata in formula actuala.

In cazul in care proiectul ordonantei de urgenta prezentat de catre ministrul Finantelor va fi aprobat in forma actuala, profiturile celor 35 de banci din Romania se vor subtia considerabil, in unele cazuri chiar injumatatii. Pentru a preintampina o astfel de evolutie, institutiile financiare ar putea transfera costurile catre clienti.

Conform proiectului, bancile vor plati taxa pe lacomie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice o taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita taxa pe lacomie, pentru ca este cea mai buna expresie pentru ceea ce se intampla azi in Romania, care se aplica institutiilor in cazul in care ratele ROBOR la 3 luni si 6 luni depasesc o anumita valoare procentuala. Taxa se stabileste pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci cand este depasita valoarea de 1,5%. Acesta este pragul pana la care nu se aplica o astfel de taxa", a explicat Teodorovici, precizand ca impactul acestei masuri poate fi undeva la trei miliarde lei sau poate fi zero, daca bancile decid ca ROBOR sa fie pana la plafonul de referinta, de 1,5%, transmite Agerpres.

In functie de nivelul cu care se va depasi pragul de referinta, cotele taxei pe lacomie sunt urmatoarele:

  • 0,2% in cazul in care media trimestriala a indicilor ROBOR este cu pana la 0,5 puncte procentuale mai mare decat pragul de referinta.
  • 0,4% in cazul in care media trimestriala a indicilor ROBOR este mai mare cu 0,51 - 1 punct procentual fata de pragul de referinta.
  • 0,6% in cazul in care media trimestriala a indicilor ROBOR este mai mare cu 1,01-1,5 puncte procentuale fata de pragul de referinta.
  • 0,9% in cazul in care media trimestriala a indicilor ROBOR este mai mare cu 1,51 - 2 puncte procentuale fata de pragul de referinta.

In cazul in care media trimestriala a indicilor ROBOR depaseste cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinta, cota taxei pe lacomie de 0,9% se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire cu cate 0,5 puncte procentuale a pragului de referinta majorat cu 2 puncte procentuale. In acest moment, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, media trimestriala a indicilor ROBOR la 3 si la 6 luni a fost de 3,16% pe an, respectiv 3,28% pe an. In aceste conditii, am calculat impactul pe care l-ar avea aceasta masura, in cazul in care va fi aprobata, pentru primele 3 banci din piata, raportandu-ne la activele detinute dupa primele 9 luni ale anului si profitul inregistrat in aceasta perioada.

Banca

Active Q3

Profit Q3 Taxa pe "lacomie"
1. BCR 72,2 mld. lei 1,05 mld. lei 649 mil.de lei
2. Banca Transilvania 64,7 mld. lei 979,06 mil. lei 582 mil. de lei
3. BRD 53 mld. lei 1,142 mld. lei 477 mil. lei
4. Raiffeisen Bank 39,15 mld. lei 718 mil. lei 352 mil. lei

Astfel, dupa realizarea calculelor observam ca in majoritatea cazurilor bancile vor trebui sa dea statului peste jumatate din profitul inregistrat dupa aceste 9 luni de activitate. Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei la nivelul lunii septembrie, activele bancare din Romania erau de 445 miliarde de lei. O cota de 0,9% aplicata acestor active ar aduce bugetului de stat 4 miliarde de lei.

Citeste si:
Topul "trist" al dobanzilor la depozitele bancare in lei pe 12 luni
Topul dobanzilor la...
Sursa foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri