Cursul euro/leu a continuat sa urce si vineri, in ciuda cresterii dobanzilor pe piata monetara, insa mai putin abrupt decat in sedinta precedenta, cea din 23 ianuarie, cand leul a pierdut mai mult de 4 bani din valoare in fara monedei unice europene. In mod normal, and cresc dobanzile, leul ar trebui sa se aprecieze. Daca nu s-a intamplat asta in ziua in care firmele au termen de plata a taxelor la stat, ce se va intampla cu cursul in perioada urmatoare?

Asadar, pentru vineri, 25 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 4,7648 lei/euro, in crestere cu 0,79 bani (0,15%), de la 4,7569 lei/euro car a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul continua sa scada

In acelasi timp, leul s-a depreciat si fata de dolarul american, pentru care banca centrala a calculat, vineri, un curs de 4,2034 lei/dolar, in crestere cu urcare cu 1,51 bani (0,36%), fata de sedinta precedenta cand cotatia a fost de 4,1883 lei/dolar.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin raportare la euro. In aceste conditii, aprecierea euro in fata leului trage dupa sine si aprecierea dolarului, chiar daca, pe plan extern, raportul dintre cele doua monede a fost relativ stabil in ultimele 24 de ore (in jurul valorii de 0,135 dolari/euro).

Si francul elvetian este cotat pe piata romaneasca dupa acelasi mecanism ca si dolarul america, ceea ce inseamna ca aprecierea euro se reflecta si in cursul francului fata de leu. Astfel, pentru franc, BNR a calculat vineri un curs de 4,2213 lei/franc, cu aproape 3 bani peste cotatia de miercuri, respectiv 4,1946 lei/franc.

Cursul euro in regiune - coroana si forintul se apreciaza

In regiune, euro nu mai creste fata de toate monedele cu care ne comparam, cum se intampla in urma cu cateva zile, ci doar in fata leului si a zlotului polonez, in timp ce coroana ceha si forintul unguresc au crescut in raport cu moneda europeana.


La jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, coroana ceha crestea cu 0,05% fata de euro, iar forintul unguresc cu 0,08%, in timp ce zlotul polonez scadea cu 0,14%.

Scaderea leului are cauze fundamentale (dezechilibre majore in economie) si conjuncturale (prabusirea increderii investitorilor in monede nationala dupa masurile extrem de agresive adoptate de Guvern la finalul anului trecut, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si fara o consultare prealabila cu reprezentantii acestuia).

Si, daca o depreciere moderata a fost anticipata de analisti inca de la preluarea de catre PSD a guvernarii, din cauza masurilor populiste adoptate, cee ace se intampla in acest moment pe piata valutara a depasit toate estimarile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri