Accesul populatiei si firmelor la credite este mult ingreunat in aceasta perioada fata de finalul anului trecut, evolutie anticipata, de altfel, dupa adoptarea OUG 114/2018, care taxeaza agresiv creditele acordate de banci. In aceste conditii, chiar institutiile de credit spun ca, in primul trimestru din 2019, standardele de creditare se inaspresc “semnificativ”. In plus, bancile au identificat pentru prima data un risc sever la adresa stabilitatii sectorului bancar autohton - cadrul legislativ incert si impredictibil.

In cazul creditelor de consum, o oarecare inasprire a conditiilor de creditare s-a resimtit inca din ultimul trimestru al anului trecut, insa la ipotecare bancile autohtone nu au operat modificari asupra standardelor de creditare aferente imprumuturilor acordate populatiei in acea perioada.

Insa “in T1 2019, se estimeaza inaspriri semnificative ale standardelor de creditare atat in cazul imprumuturilor ipotecare, cat si in cel al creditelor de consum”, reiese din cel mai recent sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei cu privire la creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Scad preturile locuintelor, dar si cererea de credite

Totodata, cererea de credite a inregistrat o diminuare importanta in T4 2018 atat pentru segmentul imprumuturilor ipotecare, cat si pentru cel al creditelor de consum acordate populatiei. Pentru urmatoarele trei luni, bancile prognozeaza continuarea tendintei de reducere a cererii pentru cele doua segmente de imprumuturi acordate populatiei.

In cazul ipotecarelor, pe langa scaderea cererii de credite, bancile se astepata, in acest trimestru, si la o reducere importanta a preturilor imobilelor.

Test drive cu Mercedes-Benz...
Citeste si: Test drive cu unul dintre cele mai ravnite SUV-uri din lume: G-Class

Pe segmentul creditelor de consum, bancile au resimtit o reducere semnificativa a cererii in T4 2018. In functie de categoria de imprumut, cererea pentru creditele de consum garantate cu ipoteca si pentru cele negarantate a consemnat o diminuare semnificativa, in timp ce in cazul cardurilor de credit aceasta a inregistrat un avans important. Asteptarile institutiilor de credit pentru trimestrul urmator sunt de continuare a diminuarii semnificative a cererii populatiei pentru credite de consum.

Prin comparatie, in zona euro, standardele de creditare practicate de banci pentru populatie s-au mentinut relativ constante in cazul imprumuturilor imobiliare si s-au inasprit marginal in cazul creditelor de consum. Pentru T1 2019, se anticipeaza o usoara inasprire a standardelor de creditare in cazul imprumuturilor destinate achizitiei de locuinte si terenuri si mentinerea constanta a acestora in cazul creditelor de consum in zona euro.

Si in cazul firmelor, in T1 2019 bancile se asteapta ca standardele de creditare sa se inaspreasca semnificativ pentru toate categoriile de companii, atat pentru imprumuturile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.

Sondajul este efectuat trimestrial de catre Banca Nationala a Romaniei in lunile ianuarie, aprilie, iulie si, respectiv, octombrie si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80 la suta din creditarea acestor sectoare.

Eugen Teodorovici: Termenul...
Citeste si: Termenul de aplicare a OUG 114 pentru Pilonul II ar putea fi prorogat

Risc sever indus de legislatie pe piata bancara

In privinta riscurilor viitoare, institutiile de credit au identificat pentru prima data un risc sever la adresa stabilitatii sectorului bancar autohton, acesta provenind din cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului, reiese din Sondajul BNR privind riscurile sistemice.

Comparativ cu evaluarile anterioare, cand acest risc era clasificat drept unul ridicat, in cadrul exercitiului curent bancile apreciaza acest risc ca fiind unul sever, dificil de gestionat si cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar.

Printre cele mai importante efecte estimate de bancile autohtone se numara: scaderea profitabilitatii, cu efect potential asupra fondurilor proprii si ratei fondurilor proprii totale, (distorsiuni ale functionarii pietei monetare, deprecierea monedei nationale, accelerarea efectelor inflationiste, scumpirea creditarii si scaderea dobanzilor la depozite, contractia creditarii sectoarelor populatiei si companiilor cu efect asupra cresterii economice, retragerea investitorilor din bancile din Romania si scaderea calitatii serviciilor bancare locale (prin diminuarea sau renuntarea la investitiile planificate) si accelerarea prezentei fintech-urilor pe piata.

Spre deosebire de sondajul anterior, in cadrul exercitiului curent institutiile de credit au fost consultate inclusiv cu privire la posibilele implicatii ale intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018.

Sondaj INSCOP pentru...
Citeste si: Sondaj INSCOP europarlamentare: PSD si PNL sunt aproape la egalitate

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Teodorovici anunta ca OUG 114 va fi modificata saptamana viitoare